Kaj boste skuhali danes?
Polenta s finim brodetom
Polenta s finim brodetom
Sestavine
- 300 g koruznega zdroba
- 1 žlička soli
- smetana in parmezan (po želji)
brodet
- 1 dl oljčnega olja
- 800 g mešanih očiščenih rib (lastovka, morska žaba, romb, sardele ...)
- 1 limona
- 300 g lignjev ali sip
- 12 klapavic
- 4 škampi
- 1 velika čebula
- 5 strokov česna
- 2 dl belega vina
- 1 žlica vinskega kisa
- 2 zrela paradižnika ali 250 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 1 žlička paradižnikove mezge
- šopek peteršilja
- 1 vejica zelene
- 1 lovorov list
- malo rožmarina
- 2–3 dl ribje jušne osnove ali vode
- sol
- poper
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 300 g koruznega zdroba
- 1 žlička soli
- smetana in parmezan (po želji)
brodet
- 1 dl oljčnega olja
- 800 g mešanih očiščenih rib (lastovka, morska žaba, romb, sardele ...)
- 1 limona
- 300 g lignjev ali sip
- 12 klapavic
- 4 škampi
- 1 velika čebula
- 5 strokov česna
- 2 dl belega vina
- 1 žlica vinskega kisa
- 2 zrela paradižnika ali 250 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 1 žlička paradižnikove mezge
- šopek peteršilja
- 1 vejica zelene
- 1 lovorov list
- malo rožmarina
- 2–3 dl ribje jušne osnove ali vode
- sol
- poper
Postopek
Dobro očiščene ribe splaknemo in narežemo na približno enake kose (sardele lahko pustimo cele), damo v skledo in pokapljamo z limonovim sokom. Lignje ali sipe očistimo, če so večji, jih narežemo, manjše pa pustimo cele. Klapavice oščetkamo in jim odstranimo brade.
Čebulo narežemo na lističe, česen grobo sesekljamo. V večji ponvi na segretem oljčnem olju steklasto prepražimo čebulo, dodamo česen, olupljene in nasekljane paradižnike in paradižnikovo mezgo. Dodamo še nasekljan peteršilj in zeleno, lovor in rožmarin. Omako premešamo, zelo malo solimo (saj pozneje dodamo klapavice, ki spustijo slano vodo), popramo in 10 minut kuhljamo, da se zgosti.
V omako dodamo ribe in lignje ter zalijemo z malo vinskega kisa, vinom in s toliko ribje osnove ali vode, da so ribe pokrite. Brodet kuhamo 15 minut, nato dodamo škampe in klapavice ter kuhamo še 6–8 minut. Brodeta ne mešamo, temveč le občasno pretresemo posodo, v kateri se kuha.
Medtem pripravimo polento. Koruzni zdrob vsujemo v 1,2 l osoljene vrele vode, ki smo ji dodali olje, in mešamo s kuhalnico, da zdrob nabrekne in se zmehča. Če imamo koruzni zdrob, bo trajalo vsaj pol ure, instantna polenta pa bo gotova že v par minutah. Po želji dodamo nariban parmezan ali malo sladke smetane. Polento ponudimo z brodetom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pražen sladki krompir in brstični ohrovt s poširanimi jajci
Odličen in nasiten vegi obrok, ki ga popestrijo poširana jajca