© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Polenta s finim brodetom

Polenta s finim brodetom

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
polenta-s-finim-brodetom_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 300 g koruznega zdroba
  • 1 žlička soli
  • smetana in parmezan (po želji)

brodet

  • 1 dl oljčnega olja
  • 800 g mešanih očiščenih rib (lastovka, morska žaba, romb, sardele ...)
  • 1 limona
  • 300 g lignjev ali sip
  • 12 klapavic
  • 4 škampi
  • 1 velika čebula
  • 5 strokov česna
  • 2 dl belega vina
  • 1 žlica vinskega kisa
  • 2 zrela paradižnika ali 250 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • šopek peteršilja
  • 1 vejica zelene
  • 1 lovorov list
  • malo rožmarina
  • 2–3 dl ribje jušne osnove ali vode
  • sol
  • poper
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 300 g koruznega zdroba
  • 1 žlička soli
  • smetana in parmezan (po želji)

brodet

  • 1 dl oljčnega olja
  • 800 g mešanih očiščenih rib (lastovka, morska žaba, romb, sardele ...)
  • 1 limona
  • 300 g lignjev ali sip
  • 12 klapavic
  • 4 škampi
  • 1 velika čebula
  • 5 strokov česna
  • 2 dl belega vina
  • 1 žlica vinskega kisa
  • 2 zrela paradižnika ali 250 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • šopek peteršilja
  • 1 vejica zelene
  • 1 lovorov list
  • malo rožmarina
  • 2–3 dl ribje jušne osnove ali vode
  • sol
  • poper

Postopek

1

Dobro očiščene ribe splaknemo in narežemo na približno enake kose (sardele lahko pustimo cele), damo v skledo in pokapljamo z limonovim sokom. Lignje ali sipe očistimo, če so večji, jih narežemo, manjše pa pustimo cele. Klapavice oščetkamo in jim odstranimo brade.

2

Čebulo narežemo na lističe, česen grobo sesekljamo. V večji ponvi na segretem oljčnem olju steklasto prepražimo čebulo, dodamo česen, olupljene in nasekljane paradižnike in paradižnikovo mezgo. Dodamo še nasekljan peteršilj in zeleno, lovor in rožmarin. Omako premešamo, zelo malo solimo (saj pozneje dodamo klapavice, ki spustijo slano vodo), popramo in 10 minut kuhljamo, da se zgosti.

3

V omako dodamo ribe in lignje ter zalijemo z malo vinskega kisa, vinom in s toliko ribje osnove ali vode, da so ribe pokrite. Brodet kuhamo 15 minut, nato dodamo škampe in klapavice ter kuhamo še 6–8 minut. Brodeta ne mešamo, temveč le občasno pretresemo posodo, v kateri se kuha.

4

Medtem pripravimo polento. Koruzni zdrob vsujemo v 1,2 l osoljene vrele vode, ki smo ji dodali olje, in mešamo s kuhalnico, da zdrob nabrekne in se zmehča. Če imamo koruzni zdrob, bo trajalo vsaj pol ure, instantna polenta pa bo gotova že v par minutah. Po želji dodamo nariban parmezan ali malo sladke smetane. Polento ponudimo z brodetom.

Priljubljeni recepti

Brusketa s paradižnikom in bivoljo mocarelo

Brusketa, ki jo lahko postrežete ob narezku.

15 min
Enostavno

Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom

Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih

1 h 10 min
Enostavno

Postrv v sirovem ovoju

Postrv s hrustljavo skorjico za večer v sproščeni družbi

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.