© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Gratiniran radič

Gratiniran radič je odlična jesensko-zimska priloga

Gratiniran radič

Gratiniran radič je odlična jesensko-zimska priloga

Čas priprave 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe kot priloga
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Gratiniran radič

Sestavine

  • 4 glave treviškega ali belgijskega radiča
  • 1 žlica masla
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 4 žlice krušnih drobtin
  • 2 žlici sveže naribanega parmezana
  • sol
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 4 glave treviškega ali belgijskega radiča
  • 1 žlica masla
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 4 žlice krušnih drobtin
  • 2 žlici sveže naribanega parmezana
  • sol

Postopek

1

Glave radiča po dolgem razpolovimo, jih rahlo solimo in jih s prerezano stranjo navzdol popečemo v veliki ponvi na malo masla, da se rahlo rjavo obarvajo. Dodamo sladkor, stresemo ponev in pražimo še toliko časa, da začne radič karamelizirati v sladkorju in maslu.

2

Dodamo jabolčni kis in radič obrnemo. Pražimo 3 do 4 minute, nato dodamo kanec vode, pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 10 minut ali toliko časa, da se radič zmehča. Predenemo ga v pekač ali pa pustimo v ponvi, če je primerna za v pečico. Prelijemo ga s smetano, posujemo z drobtinami in parmezanom ter zapečemo pod vročim žarom v pečici, da po vrhu zabrbota in se zlato rjavo zapeče. Preden ga postrežemo, naj 5 minut počiva.

Treviški radič

Je rdeče barve in je precej grenak. Če nam grenkoba ne ustreza, raje izberimo belgijski radič (vitlof), ki je svetlejše rumene barve in ima blažji okus.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.