
Kaj boste skuhali danes?
Gratiniran radič
Gratiniran radič je odlična jesensko-zimska priloga
Gratiniran radič
Gratiniran radič je odlična jesensko-zimska priloga

Sestavine
- 4 glave treviškega ali belgijskega radiča
- 1 žlica masla
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1,5 dl sladke smetane
- 4 žlice krušnih drobtin
- 2 žlici sveže naribanega parmezana
- sol

Ko pade odpornost: kvarnerska mineštra, ki ogreje telo in dušo
V Reki se pleše in poje, a tudi dobro je, saj tam živijo kuharice, ki prisegajo na lokalne sestavine in tradicijo.

Zdrobov narastek – sladica otroštva, ki nikoli ne gre iz mode
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.

Tako krvavice ne bodo počile
Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.
Sestavine
- 4 glave treviškega ali belgijskega radiča
- 1 žlica masla
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1,5 dl sladke smetane
- 4 žlice krušnih drobtin
- 2 žlici sveže naribanega parmezana
- sol
Postopek
Glave radiča po dolgem razpolovimo, jih rahlo solimo in jih s prerezano stranjo navzdol popečemo v veliki ponvi na malo masla, da se rahlo rjavo obarvajo. Dodamo sladkor, stresemo ponev in pražimo še toliko časa, da začne radič karamelizirati v sladkorju in maslu.
Dodamo jabolčni kis in radič obrnemo. Pražimo 3 do 4 minute, nato dodamo kanec vode, pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 10 minut ali toliko časa, da se radič zmehča. Predenemo ga v pekač ali pa pustimo v ponvi, če je primerna za v pečico. Prelijemo ga s smetano, posujemo z drobtinami in parmezanom ter zapečemo pod vročim žarom v pečici, da po vrhu zabrbota in se zlato rjavo zapeče. Preden ga postrežemo, naj 5 minut počiva.
Treviški radič
Je rdeče barve in je precej grenak. Če nam grenkoba ne ustreza, raje izberimo belgijski radič (vitlof), ki je svetlejše rumene barve in ima blažji okus.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krompirjev narastek z beluši, čemažem in paradižnikom
Cheesecake
Klasika iz New Yorka - cheesecake je že nekaj let ena najbolj trendnih tort. S sezonskim sadjem je zmagovalka v vseh letnih časih.