© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Špageti z omako »Amatriciana«

Za to italijansko klasiko uporabite najboljši paradižnik in slanino!

Špageti z omako »Amatriciana«

Za to italijansko klasiko uporabite najboljši paradižnik in slanino!

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 5–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
classic amatriciana bucatini

Sestavine

  • 2 kg zrelega paradižnika
  • 250 g prekajene slanine
  • 2 majhna rdeča čilija
  • 500 g špagetov
  • 150 g naribanega sira pekorino (zorjen ovčji sir)
  • sol

Sestavine

  • 2 kg zrelega paradižnika
  • 250 g prekajene slanine
  • 2 majhna rdeča čilija
  • 500 g špagetov
  • 150 g naribanega sira pekorino (zorjen ovčji sir)
  • sol

Postopek

1

Paradižnik grobo narežemo in v sekljalniku zmeljemo v kašo. Precedimo jo v veliko kozico, tako da s kuhalnico ali s hrbtno stranjo zajemalke skozi cedilo iztisnemo čim več paradižnikove mase. Pasiran paradižnik kuhljamo 20 do 30 minut, da se pokuha na tretjino in da dobimo približno 7 dl paradižnikove omake.

2

Slanino narežemo na kocke in damo v hladno ponev z debelim dnom. Ponev postavimo na srednje segreto ploščo in slanino počasi pražimo. Dodamo cele čilije in pražimo 8 do 10 minut, da se slanina zlato obarva in se iz nje izloči maščoba. Nato v ponev vlijemo paradižnikovo omako, zavremo, malo solimo in kuhamo še 4 do 5 minut.

3

Medtem skuhamo testenine, jih odcedimo in dodamo v omako. Nanje stresemo skoraj ves sir in dobro premešamo. Odstranimo cele čilije, testenine razdelimo na krožnike in potresemo s preostalim sirom.

Nasvet

Ta klasična južnoitalijanska paradižnikova omaka je pripravljena iz malo sestavin, vendar je pomembno, da uporabimo najboljši paradižnik in slanino, kar ju lahko dobimo. Če nimamo svežega paradižnika, lahko uporabimo tudi vložene pelate; 600 g pelatov sesekljamo in jih kuhamo 3 do 4 minute, nato jih dodamo praženi slanini in kuhamo še 4 do 5 minut. Poleg običajnih špagetov v Italiji pogosto z omako amatriciana uporabijo debelejše špagete z luknjico bucatine (bucatini all’amatriciana).

Priljubljeni recepti

Rezanci z limonovo omako

Malce nenavadna, a res fina omaka, kot nekakšna brezmesna limonasta karbonara.

15 min
Enostavno

Kokosovi poljubčki

Sladki kokosovi poljubčki, ki se kar stopijo v ustih, ne smejo manjkati v nobeni škatli za piškote. Vsaj dokler jih ne zmanjka!

45 min
Enostavno

Obrnjena pita s koreni, karameliziranimi orehi in modrim sirom

Čudovita obrnjena pita kot zelenjavna priloga

1 h 20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.