
Kaj boste skuhali danes?
Špageti z omako »Amatriciana«
Za to italijansko klasiko uporabite najboljši paradižnik in slanino!
Špageti z omako »Amatriciana«
Za to italijansko klasiko uporabite najboljši paradižnik in slanino!

Sestavine
- 2 kg zrelega paradižnika
- 250 g prekajene slanine
- 2 majhna rdeča čilija
- 500 g špagetov
- 150 g naribanega sira pekorino (zorjen ovčji sir)
- sol

Poezija: Ko paniran file vpije limonino omako
Nekatere stvari so si preprosto usojene. V kulinariki sta zame odličen primer tega piščanec in limona. Neverjetno, kako se ujameta in dvigneta jed na neko drugo raven.

Te pekarne v Zagrebu ne smejo manjkati na vašem seznamu
Zagreb se zdi kot izvrstna ideja za kratek izlet, še posebno, če ste opremljeni s seznamom odličnih pekarn, ki jih ne smete spregledati.

Jesenski gomolj, ki se je od živalske krme povzpel do finih restavracij
Topinambur je vsestranski jesenski gomolj z oreškastim okusom, Nekoč le okrasna rastlina, nato krma za živali, pred nekaj leti pa je osvojil tudi slavne chefe.
Sestavine
- 2 kg zrelega paradižnika
- 250 g prekajene slanine
- 2 majhna rdeča čilija
- 500 g špagetov
- 150 g naribanega sira pekorino (zorjen ovčji sir)
- sol
Postopek
Paradižnik grobo narežemo in v sekljalniku zmeljemo v kašo. Precedimo jo v veliko kozico, tako da s kuhalnico ali s hrbtno stranjo zajemalke skozi cedilo iztisnemo čim več paradižnikove mase. Pasiran paradižnik kuhljamo 20 do 30 minut, da se pokuha na tretjino in da dobimo približno 7 dl paradižnikove omake.
Slanino narežemo na kocke in damo v hladno ponev z debelim dnom. Ponev postavimo na srednje segreto ploščo in slanino počasi pražimo. Dodamo cele čilije in pražimo 8 do 10 minut, da se slanina zlato obarva in se iz nje izloči maščoba. Nato v ponev vlijemo paradižnikovo omako, zavremo, malo solimo in kuhamo še 4 do 5 minut.
Medtem skuhamo testenine, jih odcedimo in dodamo v omako. Nanje stresemo skoraj ves sir in dobro premešamo. Odstranimo cele čilije, testenine razdelimo na krožnike in potresemo s preostalim sirom.
Nasvet
Ta klasična južnoitalijanska paradižnikova omaka je pripravljena iz malo sestavin, vendar je pomembno, da uporabimo najboljši paradižnik in slanino, kar ju lahko dobimo. Če nimamo svežega paradižnika, lahko uporabimo tudi vložene pelate; 600 g pelatov sesekljamo in jih kuhamo 3 do 4 minute, nato jih dodamo praženi slanini in kuhamo še 4 do 5 minut. Poleg običajnih špagetov v Italiji pogosto z omako amatriciana uporabijo debelejše špagete z luknjico bucatine (bucatini all’amatriciana).
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rezanci z limonovo omako
Malce nenavadna, a res fina omaka, kot nekakšna brezmesna limonasta karbonara.
Super čokoladna sladoledna kupa s pokovko
Kokosovi poljubčki
Sladki kokosovi poljubčki, ki se kar stopijo v ustih, ne smejo manjkati v nobeni škatli za piškote. Vsaj dokler jih ne zmanjka!
Obrnjena pita s koreni, karameliziranimi orehi in modrim sirom
Čudovita obrnjena pita kot zelenjavna priloga