© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Solata iz ohrovta s citrusi in granatnim jabolkom

Odlična zimska solata

Solata iz ohrovta s citrusi in granatnim jabolkom

Odlična zimska solata

Čas priprave 20 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Oznake
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Solata iz ohrovta s citrusi in granatnim jabolkom

Sestavine

solata

  • 50 g lešnikov brez kožice
  • 1 zvrhana žlička kumina (orientalske kumine)
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 400 g brstičnega ohrovta
  • pest koriandrovih listov (po želji)
  • 100 g semen granatnega jabolka

preliv

  • naribana lupina 1 pomaranče
  • 2 žlici pomarančnega soka
  • naribana lupina in sok 1 limone
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 2 žlički zrnate gorčice
  • sol in poper
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

solata

  • 50 g lešnikov brez kožice
  • 1 zvrhana žlička kumina (orientalske kumine)
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 400 g brstičnega ohrovta
  • pest koriandrovih listov (po želji)
  • 100 g semen granatnega jabolka

preliv

  • naribana lupina 1 pomaranče
  • 2 žlici pomarančnega soka
  • naribana lupina in sok 1 limone
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 2 žlički zrnate gorčice
  • sol in poper

Postopek

1

Ponev segrejemo na srednji temperaturi in v njej na suho pražimo lešnike kakih 8 minut, da se tu in tam zlato obarvajo. Stresemo jih na krožnik ali pekač in pustimo, da se ohladijo. V isti ponvi 30 sekund pražimo kuminova semena, da zadišijo, nato ponev odstavimo s kuhalnika. S kuminom zmešamo preostale sestavine za preliv. Krepko posolimo in popopramo, dodamo drobno sesekljano čebulo in postavimo na stran.

2

Lešnike grobo nasekljamo. Tanko narezan brstični ohrovt stresemo v veliko skledo in ga temeljito zmešamo s prelivom. Počakamo 10 minut, v hladilniku pa lahko pustimo solato tudi eno uro. Preden postrežemo, vmešamo koriander (po želji), semena granatnega jabolka in lešnike.

Nasvet

Brstični ohrovt je v solatah dobra zamenjava za ohrovt in zelje, ker pa ni posebno hrustljav niti izrazitega okusa, ga nekaj časa pustimo, da se marinira v prelivu. Najhitreje ga bomo narezali v multipraktiku.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.