
Solata iz ohrovta s citrusi in granatnim jabolkom
Odlična zimska solata
Solata iz ohrovta s citrusi in granatnim jabolkom
Odlična zimska solata

Sestavine
solata
- 50 g lešnikov brez kožice
- 1 zvrhana žlička kumina (orientalske kumine)
- 1 majhna rdeča čebula
- 400 g brstičnega ohrovta
- pest koriandrovih listov (po želji)
- 100 g semen granatnega jabolka
preliv
- naribana lupina 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- naribana lupina in sok 1 limone
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlički zrnate gorčice
- sol in poper

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
solata
- 50 g lešnikov brez kožice
- 1 zvrhana žlička kumina (orientalske kumine)
- 1 majhna rdeča čebula
- 400 g brstičnega ohrovta
- pest koriandrovih listov (po želji)
- 100 g semen granatnega jabolka
preliv
- naribana lupina 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- naribana lupina in sok 1 limone
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlički zrnate gorčice
- sol in poper
Postopek
Ponev segrejemo na srednji temperaturi in v njej na suho pražimo lešnike kakih 8 minut, da se tu in tam zlato obarvajo. Stresemo jih na krožnik ali pekač in pustimo, da se ohladijo. V isti ponvi 30 sekund pražimo kuminova semena, da zadišijo, nato ponev odstavimo s kuhalnika. S kuminom zmešamo preostale sestavine za preliv. Krepko posolimo in popopramo, dodamo drobno sesekljano čebulo in postavimo na stran.
Lešnike grobo nasekljamo. Tanko narezan brstični ohrovt stresemo v veliko skledo in ga temeljito zmešamo s prelivom. Počakamo 10 minut, v hladilniku pa lahko pustimo solato tudi eno uro. Preden postrežemo, vmešamo koriander (po želji), semena granatnega jabolka in lešnike.
Nasvet
Brstični ohrovt je v solatah dobra zamenjava za ohrovt in zelje, ker pa ni posebno hrustljav niti izrazitega okusa, ga nekaj časa pustimo, da se marinira v prelivu. Najhitreje ga bomo narezali v multipraktiku.