Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 400 g moke
- 2,5 dl mleka
- 20 g kvasa
- 1 jajce
- 4 rumenjaki
- 60 g kristalnega sladkorja
- 60 g stopljenega masla
- 2 žlici ruma
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- ščepec soli
- olje za cvrenje
- sladkor v prahu za posip
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Najlepši okus jeseni: francoska jabolčna pita z marelično noto
To je ena najboljših jesenskih pit. Prepletajo se okusi jabolk in marelične marmelade z aromo cimeta. Meni se zdi ravno prav sladka, s kančkom kisline zaradi marelične marmelade. Pri nas izgine v hipu.
Sestavine
- 400 g moke
- 2,5 dl mleka
- 20 g kvasa
- 1 jajce
- 4 rumenjaki
- 60 g kristalnega sladkorja
- 60 g stopljenega masla
- 2 žlici ruma
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- ščepec soli
- olje za cvrenje
- sladkor v prahu za posip
Postopek
V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Kvas raztopimo v mlačnem mleku, nalijemo v jamico in zamešamo v kvasec. Rahlo ga pomokamo in na toplem pustimo vzhajati, dokler se na površini kvasca ne pojavijo grobe razpoke. Dodamo preostale sestavine in z ročnim mešalnikom pripravimo voljno svetleče testo. Pokrito pustimo počivati, da naraste na dvojno prostornino.
V globoki kozici segrejemo olje na 190 °C. Testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini pol centimetra debelo v pravokotnik. S koleščkom za testo izrežemo 12 pravokotnikov za flancate (ali druge poljubne oblike po želji). Vsak pravokotnik znotraj po dolžini skoraj do roba dvakrat prerežemo, nato pa flancat z obema rokama po širini nekoliko razvlečemo. Pokrito pustimo vzhajati 10 do 15 minut.
Flancate (in drugo pustno cvrtje) na obeh straneh ocvremo, nato pa s penovko poberemo iz maščobe, dobro odcedimo na kuhinjski mreži in potresemo s sladkorjem v prahu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kruhki z zatarjem
Aromatični kruhki so odličen samostojni prigrizek ali spremljava jedem z žara
Pavlova s češnjami, vrtnicami in pistacijami
Klasična sladica v moderni izvedbi: s kokosovim jogurtom, pistacijami za teksturo in rožnimi lističi za okras
Pita s figami in sirom z modro plesnijo
Zelo posebna pita z orehovim krhkim testom in plemenitim nadevom