
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 500 g moke
- 1,25 dl mleka
- 40 g kvasa
- 4 rumenjaki
- 2,5 dl kisle smetane (sobna temperatura)
- 125 g stopljenega masla
- 100 g sladkorja v prahu
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 2 žlici ruma
- sol
- ščepec drobno naribane limonove lupinice
- olje za cvrenje
- marelična marmelada
- sladkor v prahu za posip

Tako preproste, da so gotove v 30 minutah, a okus vas bo osvojil
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?

Porabite fige in kruh s tem božanskim narastkom
Z drevesa ste pobrali zadnje fige, v kuhinji pa imate višek kruha, s katerim ne veste kaj storiti. Odlično! Imamo recept za vas, ki bo posrkbel, da ničesar ne zavržete.

Pečena paprika: trik, kako ohraniti njen okus tudi po sezoni
Okus po pečeni papriki je ultimativni poletni okus. Ko poletje mine, je ta aroma tista, ki jo najbolj pogrešamo. S tem receptom si lahko ta priljubljeni okus shranite.
Sestavine
- 500 g moke
- 1,25 dl mleka
- 40 g kvasa
- 4 rumenjaki
- 2,5 dl kisle smetane (sobna temperatura)
- 125 g stopljenega masla
- 100 g sladkorja v prahu
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 2 žlici ruma
- sol
- ščepec drobno naribane limonove lupinice
- olje za cvrenje
- marelična marmelada
- sladkor v prahu za posip
Postopek
V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Kvas raztopimo v mlačnem mleku, nalijemo v jamico in zamešamo v kvasec. Rahlo ga pomokamo in na toplem pustimo vzhajati, dokler se na površini kvasca ne pojavijo grobe razpoke.
Prilijemo razžvrkljano smetano in stopljeno maslo, dodamo ostale sestavine ter z ročnim mešalnikom pripravimo voljno svetleče testo. Pokrito pustimo počivati, da naraste na dvojno prostornino.
V globoki kozici segrejemo olje na 190 °C. Testo razdelimo na 12 delov in z rokami oblikujemo kepice. Pokrite pustimo vzhajati še 15 minut, nato pa jih na obeh straneh ocvremo v zadostni količini vroče maščobe.
Krofe odcedimo na kuhinjski mreži, v še vroče nabrizgamo marelično marmelado, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Nasvet
Za vsa kvašena testa, ki jih cvremo v maščobi, je pomembno, da je testo dobro vzhajano in da imamo dovolj veliko posodo ter zadostno količino prav segrete maščobe za cvrenje. Maščoba je dovolj vroča, ko se okoli lesene kuhalnice, ko jo položimo v maščobo, nabirajo mehurčki. Če je testo manj vzhajano, naj ima maščoba nižjo temperaturo, če pa je testo vzhajano bolj, naj bo temperatura višja. Vzhajane krofe z vrhnjo stranjo navzdol polagamo v vročo maščobo. Za krofe je bolje, da je maščoba na začetku segreta premalo kot preveč. Pri premalo segreti maščobi krofi tudi pri cvrenju še vedno vzhajajo, moramo pa povečati temperaturo maščobe, preden jih obrnemo, da dobijo lepo barvo na spodnji strani. Če je bilo testo zelo vzhajano, krofov raje ne pokrijemo, ko jih damo v maščobo, če pa je testo premalo vzhajano, jih najprej pokrijemo, ko pa jih obrnemo, jih pustimo odkrite. Ocvrte krofe s penovko poberemo in damo na papirnat prtiček da se razmastijo. Enako cvremo tudi flancate.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ruladice v listih blitve z rižem in jurčki
Iz blitve se da pripraviti tudi okusne ruladice
Piščanec s kvinojo in pesinim jogurtom
Piščanec s kvinojo bo kot nalašč za okusno polnovredno kosilo, popestrili pa ga bomo s svežino jogurta in rdeče pese