
Kaj boste skuhali danes?
Enolončnica z blitvo, sladkim krompirjem in arašidi
Malce posebna enolončnica za trenutke, ko nam manjka nekaj toplega
Enolončnica z blitvo, sladkim krompirjem in arašidi
Malce posebna enolončnica za trenutke, ko nam manjka nekaj toplega

Sestavine
- 2 žlici sončničnega olja
- 1 velika čebula
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 400 g sladkega krompirja
- 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelati ali polpa)
- 150 g soljenih praženih arašidov
- 250 g blitve
- sol in poper

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 2 žlici sončničnega olja
- 1 velika čebula
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 400 g sladkega krompirja
- 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelati ali polpa)
- 150 g soljenih praženih arašidov
- 250 g blitve
- sol in poper
Postopek
Čebulo nasekljamo, krompir narežemo na srednje velike kose. Večjo kozico segrejemo na zmerni temperaturi in dodamo olje. Nanj stresemo čebulo in pražimo, dokler ne začne rumeneti. Dodamo kuminova semena in mešamo kako minuto, da zadišijo, nato dodamo krompir, čili, nasekljane pelate ali polpo in 7,5 dl vode. Vse skupaj premešamo, pokrijemo in zavremo, nato pa odkrijemo in pustimo, da enolončnica rahlo vre 15 minut.
Medtem arašide drobno zmeljemo v multipraktiku, vendar pazimo, da se ne spremenijo v arašidovo maslo. Vmešamo jih v enolončnico, jo pokusimo ter po potrebi začinimo – morda bomo morali dodati še kak ščep soli. Med pogostim mešanjem jo pustimo rahlo vreti še 15 minut.
Blitvo operemo, grobo narežemo in dodamo enolončnici. Premešamo, spet zavremo in pokrijemo. Enolončnico med občasnim mešanjem pustimo rahlo vreti še 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da je blitva kuhana. Postrežemo zelo vročo, z obilo sveže zmletega črnega popra.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kolač iz bučk in ameriških orehov z javorovim prelivom
Čokoladni srčki
Puran s slanino, česnom in prato s pinjolami
Puran za nedeljsko kosilo je odlična izbira.