Kaj boste skuhali danes?
Čokoladni sufle
Sufle (souffle) je penasto razkošje brez primere. Prepustite se čarom te francoske sladice in uživajte!
Čokoladni sufle
Sufle (souffle) je penasto razkošje brez primere. Prepustite se čarom te francoske sladice in uživajte!
Sestavine
krema
- 1,4 dl manj mastne sladke smetane
- 2 žlici sladkorja
- 100 g temne čokolade (70 % kakava)
- 25 g masla
sufle
- 170 g temne čokolade (70 % kakava)
- 2 žlici sladke smetane
- 4 rumenjaki
- 5 beljakov
- 50 sladkorja
- 6 modelčkov za sufle
- stopljeno maslo za premaz
- 2 žlici sladkorja za posip modelčkov
- sladkor v prahu za posip
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
krema
- 1,4 dl manj mastne sladke smetane
- 2 žlici sladkorja
- 100 g temne čokolade (70 % kakava)
- 25 g masla
sufle
- 170 g temne čokolade (70 % kakava)
- 2 žlici sladke smetane
- 4 rumenjaki
- 5 beljakov
- 50 sladkorja
- 6 modelčkov za sufle
- stopljeno maslo za premaz
- 2 žlici sladkorja za posip modelčkov
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C, nizek pekač pa prestavimo na najvišjo stopnjo v pečici. Za kremo smetano s sladkorjem segrevamo, da zavre. Nato mešanico odstranimo z ognja, vmešamo nasekljano čokolado in maslo, mešamo, da se stopita, in shranimo na toplem.
Modelčke premažemo z maslom in jih posujemo s sladkorjem; sladkor, ki se ni oprijel modelčkov, odstranimo. Čokolado nad soparo raztopimo skupaj s smetano. Vse skupaj ohladimo in v ohlajeno mešanico vmešamo rumenjake. Beljake stepamo, da se začnejo delati vršički, in med stepanjem po žlicah dodajamo sladkor, da dobimo čvrst sneg. Najprej zajetno žlico snega vmešamo v čokoladno mešanico, šele nato previdno vmešamo preostali sneg.
Z maso hitro napolnimo modelčke, očistimo robove, če smo jih morda umazali, in okoli robov podrgnemo še s palcem. Temperaturo znižamo na 200 °C, modelčke prestavimo na pekač in pečemo 8 do 10 minut, da sufleji narastejo in se rahlo izbočijo. Vrat pečice ne odpirajmo prehitro, saj se sufleji lahko sesedejo.
Ko so sufleji pečeni, na vrhu naredimo manjšo luknjo, v katero vlijemo malo tekoče čokoladne kreme. Nato jih posujemo s sladkorjem v prahu in takoj postrežemo.