
Cvetačna juha z bučo in fižolom
Cvetačna juha z bučo in fižolom

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 500 g bučnega mesa
- 1 nasekljan krompir
- nekaj timijanovih vejic
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 500 g cvetače
- 400 g kuhanega rjavega fižola
- pest peteršilja

Vikend kosilo, ki bo navdušilo tudi najbolj zahtevne
Jutranja megla naznanja prihod jeseni, prijetnejše temperature pa nas vabijo k prižigu pečice, v kateri bomo spekli slastno pečenko za vso družino.

Naj trgatev ne mine brez te klasične sladice
Klopotci bodo vsak čas potihnili, saj se v teh dneh vrstijo trgatve. Kot vsak pomemben praznik pa mora trgatev spremljati pestra izbira dobrot, med katerimi naj bo tudi potica.

Sladko svetovno prvenstvo: se boste prijavili?
V Trevisu, rojstnem kraju tiramisuja, bo kmalu potekalo svetovno prvenstvo v tiramisuju, na katerem se bodo za naslov prvaka potegovali slaščičarji z vsega sveta.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 500 g bučnega mesa
- 1 nasekljan krompir
- nekaj timijanovih vejic
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 500 g cvetače
- 400 g kuhanega rjavega fižola
- pest peteršilja
Postopek
Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Bučno meso narežemo na kocke, prav tako na kocke narežemo olupljen krompir. Timijanu osmukamo liste, cvetačo razdelimo na posamezne cvetove.
V večji kozici segrejemo olje in na njem 10 minut pražimo čebulo, da se zmehča in rahlo porjavi. Vmešamo česen, bučno meso, krompir in timijan ter pražimo še kakšno minuto. V kozico vlijemo jušno osnovo in jo zavremo. Temperaturo zmanjšamo, kozico pokrijemo in kuhljamo 20 minut. Nato dodamo cvetačo in fižol ter kuhamo še 10 minut, da se vsa zelenjava zmehča.
Dve zajemalki juhe stresemo v posodo od paličnega mešalnika in ji dodamo peteršilj. Drobno zmeljemo in pri tem pazimo, da se ne poškropimo z vročo juho. Nato juho vrnemo v kozico, segrejemo in postrežemo s polnozrnatim kruhom.