
Sladek čilijev džem
Čilijev džem lahko dodate k omakam, postrežete s siri ali pa ga uporabite kot pomako za k čipsu.
Sladek čilijev džem
Čilijev džem lahko dodate k omakam, postrežete s siri ali pa ga uporabite kot pomako za k čipsu.

Sestavine
- 8 rdečih paprik
- 10 rdečih čilijev
- za palec velik kos svežega ingverja
- 8 strokov česna
- 1 pločevinka (400 g) češnjevcev ali olupljenega paradižnika (pelatov)
- 750 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- 2,5 dl rdečega vinskega kisa

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 8 rdečih paprik
- 10 rdečih čilijev
- za palec velik kos svežega ingverja
- 8 strokov česna
- 1 pločevinka (400 g) češnjevcev ali olupljenega paradižnika (pelatov)
- 750 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- 2,5 dl rdečega vinskega kisa
Postopek
Paprikam odstranimo semena in jih grobo sesekljamo. Čilije grobo sesekljamo, semena pustimo. Ingver olupimo in grobo sesekljamo, česen olupimo. Vse damo v kuhinjski strojček in zelo drobno sesekljamo. Zmes postrgamo v kozico z debelim dnom in dodamo paradižnik, sladkor ter kis. Zavremo, nato pa znižamo temperaturo in nežno kuhamo približno 50 minut. Vmes poberemo pene, ki se nabirajo na površini, in občasno premešamo.
Ko džem postane lepljiv, nadaljujemo s kuhanjem še 10 do 15 minut in pri tem pogosto mešamo, da se ne prismodi. Zdaj bi moral izgledati kot gosta kipeča lava. Pustimo, da se nekoliko ohladi, potem ga nadevamo v sterilizirane kozarce, zapremo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Na temnem mestu se bo obdržal do 3 mesece. Odprtega hranimo v hladilniku.