© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Rižota s pečeno bučo

Kremasta rižota za hladne dni

Rižota s pečeno bučo

Kremasta rižota za hladne dni

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
rizota-s-peceno-buco-1_558x620_acf_cropped-1

Sestavine

  • 1 kg bučnega mesa
  • 1 žlica oljčnega olja
  • pest bučnih semen
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 25 g masla
  • 300 g riža za rižoto
  • 1,5 dl belega vina
  • 1,2 l vroče zelenjavne jušne osnove
  • sol
  • poper
  • 100 g sira (npr. nanoškega) za posip
  • majhen šopek drobnjaka
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 1 kg bučnega mesa
  • 1 žlica oljčnega olja
  • pest bučnih semen
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 25 g masla
  • 300 g riža za rižoto
  • 1,5 dl belega vina
  • 1,2 l vroče zelenjavne jušne osnove
  • sol
  • poper
  • 100 g sira (npr. nanoškega) za posip
  • majhen šopek drobnjaka

Postopek

1

Bučno meso narežemo na kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Česen prav tako olupimo in stremo. Drobnjak operemo in narežemo. Pečico segrejemo na 200 °C. V pekač damo bučne kocke skupaj z oljem in pečemo 15 do 20 minut, da se buča zmehča in postane zlato rjava. 4 ali 5 minut pred koncem peke buči dodamo še bučna semena, ki smo jih prej zmešali z malo soli. Nato polovico bučnega mesa zmečkamo, polovico pa shranimo v pečici na nizki temperaturi.

2

Medtem v primerno veliki ponvi posteklenimo čebulo in česen. Dodamo riž in še tega pražimo kakšno minuto ali dve. Dodamo vino in dušimo, da vino izpari. Nato prilijemo še zajemalko jušne osnove in spet dušimo in mešamo, dokler riž ne posrka vse tekočine. To delamo tako dolgo, da porabimo vso jušno osnovo oziroma da riž postane mehak in kremast. Takrat vmešamo zmečkano bučno meso in po želji začinimo še s soljo in poprom. Jed razdelimo na krožnike, potresemo s prihranjenimi bučnimi kockami in semeni, naribanim sirom in drobnjakom ter postrežemo.

Priljubljeni recepti

Kolački z robidnicami

Robidnice dodajo tem kolačkom poseben okus in sočnost, mandljevi lističi pa poskrbijo za hrustljavost.

35 min
Enostavno

Dušeni goveji rep z bazilikinimi cmoki

Presenetite domače s posebnim kosilom!

3 h 50 min
Enostavno

Jabolčna pita z mandlji in medom

Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.

1 h 15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.