© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rižota s pečeno bučo

Kremasta rižota za hladne dni

Rižota s pečeno bučo

Kremasta rižota za hladne dni

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
rizota-s-peceno-buco-1_558x620_acf_cropped-1

Sestavine

  • 1 kg bučnega mesa
  • 1 žlica oljčnega olja
  • pest bučnih semen
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 25 g masla
  • 300 g riža za rižoto
  • 1,5 dl belega vina
  • 1,2 l vroče zelenjavne jušne osnove
  • sol
  • poper
  • 100 g sira (npr. nanoškega) za posip
  • majhen šopek drobnjaka
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1 kg bučnega mesa
  • 1 žlica oljčnega olja
  • pest bučnih semen
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 25 g masla
  • 300 g riža za rižoto
  • 1,5 dl belega vina
  • 1,2 l vroče zelenjavne jušne osnove
  • sol
  • poper
  • 100 g sira (npr. nanoškega) za posip
  • majhen šopek drobnjaka

Postopek

1

Bučno meso narežemo na kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Česen prav tako olupimo in stremo. Drobnjak operemo in narežemo. Pečico segrejemo na 200 °C. V pekač damo bučne kocke skupaj z oljem in pečemo 15 do 20 minut, da se buča zmehča in postane zlato rjava. 4 ali 5 minut pred koncem peke buči dodamo še bučna semena, ki smo jih prej zmešali z malo soli. Nato polovico bučnega mesa zmečkamo, polovico pa shranimo v pečici na nizki temperaturi.

2

Medtem v primerno veliki ponvi posteklenimo čebulo in česen. Dodamo riž in še tega pražimo kakšno minuto ali dve. Dodamo vino in dušimo, da vino izpari. Nato prilijemo še zajemalko jušne osnove in spet dušimo in mešamo, dokler riž ne posrka vse tekočine. To delamo tako dolgo, da porabimo vso jušno osnovo oziroma da riž postane mehak in kremast. Takrat vmešamo zmečkano bučno meso in po želji začinimo še s soljo in poprom. Jed razdelimo na krožnike, potresemo s prihranjenimi bučnimi kockami in semeni, naribanim sirom in drobnjakom ter postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.