
Rižota s pečeno bučo
Kremasta rižota za hladne dni
Rižota s pečeno bučo
Kremasta rižota za hladne dni

Sestavine
- 1 kg bučnega mesa
- 1 žlica oljčnega olja
- pest bučnih semen
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 25 g masla
- 300 g riža za rižoto
- 1,5 dl belega vina
- 1,2 l vroče zelenjavne jušne osnove
- sol
- poper
- 100 g sira (npr. nanoškega) za posip
- majhen šopek drobnjaka

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 1 kg bučnega mesa
- 1 žlica oljčnega olja
- pest bučnih semen
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 25 g masla
- 300 g riža za rižoto
- 1,5 dl belega vina
- 1,2 l vroče zelenjavne jušne osnove
- sol
- poper
- 100 g sira (npr. nanoškega) za posip
- majhen šopek drobnjaka
Postopek
Bučno meso narežemo na kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Česen prav tako olupimo in stremo. Drobnjak operemo in narežemo. Pečico segrejemo na 200 °C. V pekač damo bučne kocke skupaj z oljem in pečemo 15 do 20 minut, da se buča zmehča in postane zlato rjava. 4 ali 5 minut pred koncem peke buči dodamo še bučna semena, ki smo jih prej zmešali z malo soli. Nato polovico bučnega mesa zmečkamo, polovico pa shranimo v pečici na nizki temperaturi.
Medtem v primerno veliki ponvi posteklenimo čebulo in česen. Dodamo riž in še tega pražimo kakšno minuto ali dve. Dodamo vino in dušimo, da vino izpari. Nato prilijemo še zajemalko jušne osnove in spet dušimo in mešamo, dokler riž ne posrka vse tekočine. To delamo tako dolgo, da porabimo vso jušno osnovo oziroma da riž postane mehak in kremast. Takrat vmešamo zmečkano bučno meso in po želji začinimo še s soljo in poprom. Jed razdelimo na krožnike, potresemo s prihranjenimi bučnimi kockami in semeni, naribanim sirom in drobnjakom ter postrežemo.