
Kaj boste skuhali danes?
V celem pečena riba na žaru z lešnikovim maslom
V celem pečena riba na žaru z lešnikovim maslom

Sestavine
- 120 g masla
- 60 g popraženih olupljenih in grobo narezanih lešnikov
- 1 cela riba (npr. orada, brancin ali zobatec), težka 1–1,4 kg, očiščena in oluskana
- 1⁄2 bio limone, narezane na tanke rezine
- 2 stroka česna, narezana na tanke rezinice
- 2 vejici timijana
- 2 vejici peteršilja
- oljčno olje
- groba morska sol in sveže zmlet črni poper
- 1 majhna pest sesekljanih zelišč (npr. koper, peteršilj, bazilika in/ali drobnjak)

Vse, kar morate vedeti o shranjevanju gob za ozimnico
Nekoliko nižje temperature in deževni dnevi so poskrbeli, da so iz zemlje pokukale gobe. Teh bo naenkrat v izobilju, zato je dobro vedeti, kako jih shraniti.

Korak za korakom do popolne domače marmelade
Domača marmelada je najboljša. Z našimi nasveti za kuhanje, steriliziranje kozarcev in shranjevanje, boste vedno dosegli popoln rezultat.

Čajota: nenavadna buča, ki paše v skoraj vsak recept
Čajota je po videzu gotovo najbolj nenavadna buča. Spominja na kaktus ali zeleno hruško z bodicami, ki je kot kameleon v kuhinji, saj se odlično prilagodi vsem receptom.
Sestavine
- 120 g masla
- 60 g popraženih olupljenih in grobo narezanih lešnikov
- 1 cela riba (npr. orada, brancin ali zobatec), težka 1–1,4 kg, očiščena in oluskana
- 1⁄2 bio limone, narezane na tanke rezine
- 2 stroka česna, narezana na tanke rezinice
- 2 vejici timijana
- 2 vejici peteršilja
- oljčno olje
- groba morska sol in sveže zmlet črni poper
- 1 majhna pest sesekljanih zelišč (npr. koper, peteršilj, bazilika in/ali drobnjak)
Postopek
Žar pripravimo za srednjo do močno direktno vročino (200 do 230 °C). Rešetko žara očistimo s ščetko. Na štedilniku v ponvici na srednji temperaturi segrevamo maslo in lešnike, da se maslo razpusti. Medtem redno mešamo, da se maslo enakomerno rahlo rjavo obarva. Ponvico odstavimo s štedilnika.

Malo preden bomo ribo položili na žar, ji v trebušno votlino nadevamo rezine limone in česna ter timijanovi in peteršiljevi vejici.

Ribo po obeh straneh premažemo z oljem, potem pa prav tako po obeh straneh solimo in popramo. Rahlo naoljimo tudi mrežico za peko rib.

Ribo vpnemo v mrežico in jo položimo na močno direktno vročino, zapremo pokrov in pečemo 4 do 6 minut (čas peke je odvisen od debeline ribe).

Potem mrežico z ribo obrnemo s pomočjo dvojih prijemalk, spet zapremo pokrov in pečemo še 4 do 6 minut, da je skoz in skoz pečena. Vzamemo jo z žara. Ribo previdno vzamemo iz mrežice in preložimo na velik servirni krožnik.

Na hitro spet močno segrejemo maslo z lešniki, da zacvrči, in vse skupaj prelijemo čez ribo. Posujemo s sesekljanimi zelišči in takoj postrežemo.

Kako popražimo lešnike
Če lešnike popražimo, so okusnejši in bolj hrustljavi. V eni plasti jih razporedimo po težki ponvi in jih na srednji do visoki temperaturi segrejemo brez dodane maščobe in med pogostim mešanjem, da se tu in tam rjavo obarvajo in zadišijo.
Odstranjevanje kožic
Kožice jim odstranimo tako, da jih stresemo na čisto kuhinjsko krpo in počakamo približno 1 minuto, da se para razkadi. Potem jih zavite v krpo manemo, da odstopi večina kožic. Nič hudega, če kje še ostane kakšen košček kožice. Nasprotno, to da masleni omaki rahlo praženo aromo. V vsakem primeru pa lešnike, preden jih dodamo na maslo, še grobo narežemo.
Ali je riba dovolj pečena?
Ali je riba pečena, preverimo tako, da ob hrbtno kost za nekaj sekund zabodemo kovinsko nabodalo in se ga potem takoj dotaknemo s spodnjo ustnico: če je nabodalo toplo, je riba pečena.