© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Brancin v soli

Brancin v soli

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2–3 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
brancin v soli

Sestavine

  • 600 g–1 kg težak brancin
  • 2,5–3 kg grobe morske soli

Sestavine

  • 600 g–1 kg težak brancin
  • 2,5–3 kg grobe morske soli

Postopek

1

Ribi odstranimo drobovino, a je ne oluskamo. Dobro jo splaknemo pod tekočo hladno vodo in jo skrbno osušimo. Pečico segrejemo na približno 220 °C.

2

Na pekač vsujemo za približno en centimeter soli in ribo bočno položimo na sol. Trebušno odprtino lahko zaščitimo z aluminijasto folijo, da sol ne bo uhajala v notranjost ribe. Ribo krog in krog obložimo s soljo in jo z njo tudi prekrijemo. Solni ovoj naj bo debel najmanj en centimeter.

3

800 g težkega brancina pečemo približno 40 minut, lažjega nekoliko manj, težjega pa nekoliko več. Ko je riba pečena, jo vzamemo iz pečice in previdno odstranimo sol ali solno skorjo. Solno skorjo lahko previdno potolčemo s kuhinjskim kladivom ali težjim nožem. Čim bolj natančno odstranimo sol z zgornjega dela ribe, nato previdno odstranimo kožo in pazimo, da se nam sol ne vsuje na meso.

4

Meso, ki je nad kostjo, položimo na krožnike, odstranimo kost in na krožnike razporedimo še preostanek mesa. Ribo lahko pokapamo z oljčnim oljem blagega okusa. Postrežemo s kuhanim mladim krompirjem, ki mu lahko dodamo tudi kuhano zelenjavo (npr. blitvo, brokoli, ohrovt …), zabeljeno z oljčnim oljem.

Različica

Dobro zmešamo sol, 2 žlici moke in 4 razžvrkljane beljake. Aluminijasto folijo ali debelejši papir za peko dvojno zganemo in odtrgamo v velikosti, nekaj večji od ribe. Del pripravljene solne mase razmažemo na folijo oziroma papir, nanj pa bočno položimo ribo. Trebušno odprtino posebej zaščitimo, da solna masa pozneje ne bo uhajala v notranjost ribe. Ribo vsenaokrog obložimo s solno maso in jo z njo tudi prekrijemo, nato pa nadaljujemo po zgornjem receptu.

Ko bo riba pečena, bo ovita v trden solni ovoj, ki ga previdno razbijemo. Praviloma bomo hkrati z ovojem odstranili tudi kožo, ki se prilepi na ovoj.

Priljubljeni recepti

Lubenična limonada

Lubenična limonada popestri vsako poletno zabavo (za otroke in odrasle).

15 min
Enostavno

Pogača z mocarelo, baziliko in pinjolami

V obedovanju na prostem je nekaj čarobnega, naj bo v bližnjem parku ali ko se odpravimo na izlet na morje.

Enostavno

Jogurtov sladoled iz kosmulj in bezga

Ko ga boste pokusili, boste vso bero kosmulj pretvorili v tale lahek in malo poseben sladoled!

15 min
Enostavno

Rjavčki z arašidovim maslom

Slastna in zelo nasitna sladica

55 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.