Preden se poslovimo od poletja, si privoščite še sataraš
Pa menda niste pozabili na to poletno klasiko? Sezona domače paprike, paradižnika in čebule se bliža koncu, čas je, da še zadnjič pripravimo sataraš.

Poletna klasika z Balkana, ki očara s preprostostjo
Zgodovina Balkana je preburna, da bi si z gotovostjo upali trditi, od kod natančno izvira sataraš. Vemo le, da je ena najbolj prepoznavnih poletnih jedi na tem koncu tesno povezana s hrvaško, srbsko in bosansko kulinariko, poletna stalnica pa je z razlogom postal tudi na naših tleh.
Okusen odgovor na večno vprašanje
Mar ni lepo, ko se narava postavi na našo stran in trud nagradi z bogato letino poletne zelenjave? Tako se lahko hvaležni sprašujemo, kam z vso to zelenjavo, in se vedno znova vračamo k preprostemu odgovoru – v sataraš, vendar. Sataraš bo najboljši, ko bomo zanj uporabili čebulo, papriko in paradižnik z bližnjega vrta.

Ključna je zmerna temperatura
Sesekljano čebulo počasi popražimo, nato pa dodamo narezane paprike in paradižnike, ki jih dušimo, dokler se ne povežejo v gosto jed.
Čebula se mora skoraj v celoti razpustiti, paradižnik mora izgubiti odvečno tekočino, paprike pa postati lepo mehke – pa vendar se pri pripravi delimo na dva tabora: tiste, ki imajo radi, da se zelenjavo še lepo čuti ob vsakem ugrizu, in tiste, ki jim je ljubša povsem razmehčan sataraš, bolj podoben omaki.
Če se čutimo posebno ustvarjalne, lahko satarašu dodamo še česen, bučke, pester nabor dišavnic ...

Še eno večno vprašanje
Je bil prvi sataraš z jajci ali brez njih? Prav nobene potrebe ni, da bi se glede tega prepirali. Sataraš brez jajc bomo pripravili takrat, ko si zaželimo fine zelenjavne priloge, ki spremlja mesne jedi ali riž, sataraš z jajci pa nam bo odlično služil kot samostojna jed.
Jedi iz skromne poletne zelenjave, pripravljenih na preprost način, ki v ospredje postavi bogate okuse, po svetu ni tako malo – a le eden je sataraš.
Turki imajo svojo različico sataraša, ki mu pravijo "menemen" in ga še raje jedo za zajtrk kot za kosilo
Turški sataraš
Če ste na vrtu ravno nabrali zadnje paprike in paradižnik, veste, kaj vam je storiti.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se