© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Preden se poslovimo od poletja, si privoščite še sataraš


Barbara Slivnik
14. 9. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pa menda niste pozabili na to poletno klasiko? Sezona domače paprike, paradižnika in čebule se bliža koncu, čas je, da še zadnjič pripravimo sataraš.

sataras.jpg
Dober tek
Okus po poletju iz ponvice

Poletna klasika z Balkana, ki očara s preprostostjo

Zgodovina Balkana je preburna, da bi si z gotovostjo upali trditi, od kod natančno izvira sataraš. Vemo le, da je ena najbolj prepoznavnih poletnih jedi na tem koncu tesno povezana s hrvaško, srbsko in bosansko kulinariko, poletna stalnica pa je z razlogom postal tudi na naših tleh.

Okusen odgovor na večno vprašanje

Mar ni lepo, ko se narava postavi na našo stran in trud nagradi z bogato letino poletne zelenjave? Tako se lahko hvaležni sprašujemo, kam z vso to zelenjavo, in se vedno znova vračamo k preprostemu odgovoru – v sataraš, vendar. Sataraš bo najboljši, ko bomo zanj uporabili čebulo, papriko in paradižnik z bližnjega vrta.

zelenjava.jpg
Pexels
Kam z vso to zelenjavo je pravzaprav čudovito vprašanje

Ključna je zmerna temperatura

Sesekljano čebulo počasi popražimo, nato pa dodamo narezane paprike in paradižnike, ki jih dušimo, dokler se ne povežejo v gosto jed.

Čebula se mora skoraj v celoti razpustiti, paradižnik mora izgubiti odvečno tekočino, paprike pa postati lepo mehke – pa vendar se pri pripravi delimo na dva tabora: tiste, ki imajo radi, da se zelenjavo še lepo čuti ob vsakem ugrizu, in tiste, ki jim je ljubša povsem razmehčan sataraš, bolj podoben omaki.

Če se čutimo posebno ustvarjalne, lahko satarašu dodamo še česen, bučke, pester nabor dišavnic ...

sataras_zelenjava.jpg
Profimedia
Vam je ljubša različica z bolj čvrsto zelenjavo?

Še eno večno vprašanje

Je bil prvi sataraš z jajci ali brez njih? Prav nobene potrebe ni, da bi se glede tega prepirali. Sataraš brez jajc bomo pripravili takrat, ko si zaželimo fine zelenjavne priloge, ki spremlja mesne jedi ali riž, sataraš z jajci pa nam bo odlično služil kot samostojna jed.

Preberite še

Jedi iz skromne poletne zelenjave, pripravljenih na preprost način, ki v ospredje postavi bogate okuse, po svetu ni tako malo – a le eden je sataraš.

turkish one-pan eggs and peppers (menemen)

Turški sataraš

Turki imajo svojo različico sataraša, ki mu pravijo "menemen" in ga še raje jedo za zajtrk kot za kosilo

35 min
Enostavno

Če ste na vrtu ravno nabrali zadnje paprike in paradižnik, veste, kaj vam je storiti.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.