© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 2 min.

Otvoritev sezone: 3 slastne jedi z grozdjem


Meta Vražič
14. 9. 2025, 05.55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko se na tržnicah in policah znajde sveže grozdje, je čas, da ga poleg občasnega prigrizka na mizi, povabimo tudi v kuhinjo. Sočno, sladko-kiselkasto in aromatično grozdje čudovito uravnoteži slane jedi, poudari kremaste teksture in doda lahkotnost sladicam.

pečenka, grozdje
Pexels
Ustvarite bogato pojedino z grozdjem.

Njegova naravna sladkoba in rahla kislina sta popolni za igro kontrastov v jedeh: v slanih jedeh uravnoteži slanost, v toplih jedeh se jagode zapečejo do sočnega, skoraj karamelnega okusa, v sladicah pa poskrbi za lahek, sočen zaključek. Grozdje lepo sprejema različne tehnike—od hitrega pečenja v pečici do nežnega dušenja ali preprostega svežega dodatka po koncu kuhanja, zato z njim hitro obogatimo tudi najbolj vsakdanje krožnike.

grozdje
Pexels
Grozdje je izjemno lahko za pripravo.

Za vas smo naredili izbor treh okusnih jedi z grozdjem: toplo in zeliščno ob pečeni feti, bogato in omakasto ob bržolah ter kremasto-sladko v piti z vaniljevo kremo. Tri jedi, ki jih lahko pripravite samostojno, ali pa naredite bogato kosilo, obarvano z grozdjem.

Pečena feta z grozdjem 

predjed, ki računa na kontraste: kremasto, rahlo slano feto objamejo sočne pečene jagode grozdja, osveži jo ščepec sumaka in kopra, rdeča čebula pa doda prijetno pikantno-kiselkasto noto. Vse skupaj se speče v enem pekaču in postreže s kruhom za pomakanje – preprosto, barvito in zelo učinkovito.

Bržole z omako iz grozdja in korenovk

ponudijo bogato ponev okusa: mesni sokovi, belo vino in temna mesna omaka se povežejo s sladkobo črnega grozdja, korenček, zelena in por pa prinesejo zaokrožen, rahlo zemeljski ton. Omaka je svilnata in sadno-slana, bržole ostanejo sočne – idealno za nedeljsko kosilo.

grozdje
Pexels
Pripravite to lahko sladico.

Pita z grozdjem in vaniljevo kremo

Preberite še

je klasičen, nepretenciozen zaključek: krhko testo, vaniljeva jajčno-smetanova krema in muškatno grozdje, ki v pečici postane mehko in aromatično. Rezultat je nežno sladek kos pite, kjer grozdje poskrbi za sočne poudarke v vsaki rezini.

grozdje
Pexels
Pametno pro izbiri sorte.

Nasveti za izbiro in uporabo

  • Izbirajte čvrsto grozdje z napetimi jagodami; peclji naj bodo zeleni, ne posušeni.

  • Nežen bel “prah” (naravna prevleka) je dober znak svežine—ne brišite ga, dokler grozdja ne umijete tik pred uporabo.

  • Za peko in omake vzemite brezpečkaste, čvrste sorte; jagode ohranijo obliko in se lepo zapečejo.

  • Za izrazitejšo aromo v sladicah posezite po bolj dišečih, muškatnih sortah; za kontrast v slanih jedeh pa po temnih, polnejših jagodah.

  • Pred toplotno obdelavo večje grozde razpolovite (in po potrebi odstranite pečke), da se hitreje in enakomerno zmehčajo.

  • Slanost sirov, mesnih sokov in masla grozdje uravnoteži samo po sebi; če želite več svežine, dodajte kapljico limoninega soka ali kisa šele na koncu.

  • Shranjujte ga neopranega, v hladilniku, še v grozdu; operite tik pred uporabo, da ostane čvrsto in sočno čim dlje.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.