
Kaj boste skuhali danes?
Mediteranska solata s figami, mocarelo in stročjim fižolom
Mediteranska solata s figami, mocarelo in stročjim fižolom

Sestavine
- 200 g zelenega stročjega fižola
- 6 manjših fig
- 1 tanko narezana šalotka
- 125 g mocarele
- 50 g praženih lešnikov
- manjša pest listov bazilike
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 1 žlica figove marmelade
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- poper

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 200 g zelenega stročjega fižola
- 6 manjših fig
- 1 tanko narezana šalotka
- 125 g mocarele
- 50 g praženih lešnikov
- manjša pest listov bazilike
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 1 žlica figove marmelade
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- poper
Postopek
Stročji fižol očistimo in ga narežemo na manjše kose. Fige operemo in narežemo na četrtine. Mocarelo odcedimo in narežemo na manjše kose. Lešnike grobo nasekljamo, baziliko pa natrgamo.
V večji kozici zavremo slano vodo in v njej 2 do 3 minute blanširamo fižol. Nato ga odcedimo, splaknemo pod mrzlo vodo in posušimo na kuhinjskih brisačkah. Razporedimo ga na velik postrežni krožnik in mu dodamo še fige, šalotko in mocarelo. Posujemo z lešniki in listi bazilike.
V manjšo skodelico damo kis, marmelado, oljčno olje, malo soli in popra. Dobro premešamo in s prelivom tik pred postrežbo prelijemo solato na pladnju.