
Njoki s stročjim fižolom in peteršiljevim pestom
Njoki s stročjim fižolom in peteršiljevim pestom

Sestavine
peteršiljev pesto
- 100 g peteršilja
- 1 strok česna
- 40 g indijskih oreškov
- 1,2 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 40 g nastrganega parmezana in po želji še malo, ko postrežemo
- nastrgana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
- 500 g njokov
- 450 g stročjega fižola
- sol

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
peteršiljev pesto
- 100 g peteršilja
- 1 strok česna
- 40 g indijskih oreškov
- 1,2 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 40 g nastrganega parmezana in po želji še malo, ko postrežemo
- nastrgana lupinica 1 bio limone
- sol in poper
- 500 g njokov
- 450 g stročjega fižola
- sol
Postopek
Peteršilj osmukamo in stebla zavržemo. Indijske oreške popražimo. Stroke fižola prerežemo na pol.
Peteršilj grobo nasekljamo in ga stresemo v multipraktik skupaj s česnom, oreški in oljem. Vse zmeljemo do gladkega. Zmes postrgamo v skledo in primešamo parmezan, limonovo lupinico, sol in poper. Postavimo na stran.
Večjo kozico napolnimo z vodo, ki jo malce solimo in zavremo. Vanjo stresemo njoke in stročji fižol ter pustimo vreti 2 do 3 minute, da njoki splavajo na površje. Nato njoke in fižol odcedimo ter na hitro zmešamo s pestom. Jed razdelimo v štiri sklede in po želji potresemo s še malo nastrganega parmezana.