
Narastek iz stročjega fižola
Narastek iz stročjega fižola

Sestavine
- 300 g kuhanega stročjega fižola
- 50–60 g kuhanega masla
- 5–6 žlic moke
- 5 dl mleka
- vejice timijana, bazilike, majarona
- 3–4 jajca
- 60 g naribanega parmezana
- 50 g pancete
- kvašeno ali listnato testo
- sezam
- moka za delovno površino
- maslo ali olje za premaz modla

Dve okusni rešitvi za bučke velikanke
Ko se po vrnitvi z dopusta odpravimo na vrt in se v kuhinjo vrnemo s polnim naročjem bučk, v mislih preštevamo vse recepte z bučkami, ki jih poznamo – žar, solata, rižota, ratatuj … in nadevane bučke.

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.

Je to zadnji žar sezone? Nadgradite druženje z domačimi omakami
Poletje bo hitro švignilo mimo in življenja se bodo vrnila na stare tirnice. A še prej se moramo s prijatelji srečati na pikniku, ki ga bodo popestrile domače omake.
Sestavine
- 300 g kuhanega stročjega fižola
- 50–60 g kuhanega masla
- 5–6 žlic moke
- 5 dl mleka
- vejice timijana, bazilike, majarona
- 3–4 jajca
- 60 g naribanega parmezana
- 50 g pancete
- kvašeno ali listnato testo
- sezam
- moka za delovno površino
- maslo ali olje za premaz modla
Postopek
Kuhan stročji fižol odcedimo. Testo razvaljamo v dve plasti v velikosti modla. Pripravimo omako: na maslu rahlo zarumenimo moko, prilijemo mleko, dodamo začimbe in parmezan. Kuhamo še 7 minut, ohladimo in nato vmešamo 2 surovi jajci. Ostala jajca trdo skuhamo. Model za peko premažemo z maslom ali oljem, vanj položimo najprej testo, nanj pa stročji fižol, na drobno narezane koščke pancete, narezano trdo kuhano jajce ali dve in vse skupaj prelijemo z omako, pokrijemo s testom in potresemo s sezamom. Pečemo v pečici pri 170–180 °C 40 do 45 minut, odvisno od moči pečice.