© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Tradicija: šilce za zdravje


Barbara Slivnik
30. 8. 2025, 10.31
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

'Ta kratki' za zdravje, veselje in reševanje številnih tegob so pri nas del tradicije, večkrat celo njen problematičen del. A to nikakor ne pomeni, da ni žganjekuha hvalevredna obrt, ki si zasluži svoje mesto v registru nesnovne kulturne dediščine.

žganjekuha.jpg
Profimedia
Žganjekuha je pomemben del tradicije

Z žganjekuho pridobivamo naravno žganje, bistvena postopka pa sta vretje in destilacija. Za pripravo žganja uporabljajo različne vrste zrelega sadja, gozdne sadeže, tropine in zelišča.

Ministrstvo za kulturo je žganjekuho pred kratkim vpisalo v register nesnovne kulturne dediščine, ki je postala 134 enota, vpisana v register. Predloge za vpis pripravlja Slovenski etnografski muzej, ki je koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine.

O žganjekuhi na Slovenskem je v 17. stoletju pisal že Valvasor , pravi razmah pa je dejavnost doživela v 19. stoletju, ko so postali dostopnejši kotli za kuhanje žganja.

žganje.jpg
Profimedia
Pri žganju naj bo vodilo vedno zmernost

Tropinovec, brinjevec, slivovka …

Glede na tehnike priprave, recepte in sestavine, iz katerih kuhamo žganje, v Sloveniji ločimo številne lokalne različice žganja. Najbolj poznani so tropinovec in brinjevec s Primorske in Notranjskega, pa borovničevo žganje s Pohorja in Koroške, slivovka iz Brkinov in drugi tipi žganja, ki jim pogosto dodajajo tudi zelišča, kot sta pelin in encijan, ter začimbe.

Baba z robidnicami in aromatično kremo
Dober tek
Žganje je odličen dodatek sirupom v sladicah

Kakšna je razlika med brinjevcem in ginom?Brinjevec izdelujemo izključno iz brinovih jagod, alkohol pa nastane iz sladkorja v teh jagodah. Pri pripravi džina brinove jagode in druge dodatke namočimo v alkohol, recimo tak, destiliran iz ječmena in pšenice.

Tradicionalni bakreni kotli

Kljub tehnološkemu napredku in izboljšanim metodam za pripravo še vedno najpogosteje uporabljajo bakrene kotle, ki so jih nekdaj ogrevali na drva, danes pa na plin. Medtem ko je žganjekuha nekoč veljala za obrtno dejavnost, ki je potekala v žganjarnah, pa je danes večinoma domača dejavnost, ob kateri se radi družijo predvsem moški.

Žganjekuha in recepti za odlično domače žganje se marsikje prenašajo iz roda v rod in seveda je prav tako. Pa vendar ni odveč pristaviti, da sta tako pri kuhanju kot pri pitju potrebni previdnost in zmernost.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.