Tradicija: šilce za zdravje
'Ta kratki' za zdravje, veselje in reševanje številnih tegob so pri nas del tradicije, večkrat celo njen problematičen del. A to nikakor ne pomeni, da ni žganjekuha hvalevredna obrt, ki si zasluži svoje mesto v registru nesnovne kulturne dediščine.

Z žganjekuho pridobivamo naravno žganje, bistvena postopka pa sta vretje in destilacija. Za pripravo žganja uporabljajo različne vrste zrelega sadja, gozdne sadeže, tropine in zelišča.
Ministrstvo za kulturo je žganjekuho pred kratkim vpisalo v register nesnovne kulturne dediščine, ki je postala 134 enota, vpisana v register. Predloge za vpis pripravlja Slovenski etnografski muzej, ki je koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine.
O žganjekuhi na Slovenskem je v 17. stoletju pisal že Valvasor , pravi razmah pa je dejavnost doživela v 19. stoletju, ko so postali dostopnejši kotli za kuhanje žganja.

Tropinovec, brinjevec, slivovka …
Glede na tehnike priprave, recepte in sestavine, iz katerih kuhamo žganje, v Sloveniji ločimo številne lokalne različice žganja. Najbolj poznani so tropinovec in brinjevec s Primorske in Notranjskega, pa borovničevo žganje s Pohorja in Koroške, slivovka iz Brkinov in drugi tipi žganja, ki jim pogosto dodajajo tudi zelišča, kot sta pelin in encijan, ter začimbe.

Baba ali babka je tradicionalni poljski kolač iz kvašenega testa.
Baba z robidnicami in aromatično kremo
Kakšna je razlika med brinjevcem in ginom?Brinjevec izdelujemo izključno iz brinovih jagod, alkohol pa nastane iz sladkorja v teh jagodah. Pri pripravi džina brinove jagode in druge dodatke namočimo v alkohol, recimo tak, destiliran iz ječmena in pšenice.
Tradicionalni bakreni kotli
Kljub tehnološkemu napredku in izboljšanim metodam za pripravo še vedno najpogosteje uporabljajo bakrene kotle, ki so jih nekdaj ogrevali na drva, danes pa na plin. Medtem ko je žganjekuha nekoč veljala za obrtno dejavnost, ki je potekala v žganjarnah, pa je danes večinoma domača dejavnost, ob kateri se radi družijo predvsem moški.
Žganjekuha in recepti za odlično domače žganje se marsikje prenašajo iz roda v rod in seveda je prav tako. Pa vendar ni odveč pristaviti, da sta tako pri kuhanju kot pri pitju potrebni previdnost in zmernost.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se