
Bosanski lonec
Bosanski lonec

Sestavine
- 1 kg mlade govedine
- 1 kg jagnjetine
- 1,2 kg krompirja
- 4 čebule
- 400 g stročjega fižola
- 6 korenčkov
- 2 glavici česna
- sol
- 10 nageljnovih žbic
- 20 zrn popra
- velik šop peteršilja
- 10 vejic zelene
- 1 l vode
- 6 paradižnikov

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 1 kg mlade govedine
- 1 kg jagnjetine
- 1,2 kg krompirja
- 4 čebule
- 400 g stročjega fižola
- 6 korenčkov
- 2 glavici česna
- sol
- 10 nageljnovih žbic
- 20 zrn popra
- velik šop peteršilja
- 10 vejic zelene
- 1 l vode
- 6 paradižnikov
Postopek
Meso narežemo na srednje velike kose. Krompirje razpolovimo, čebulo narežemo na krhlje, stročji fižol prepolovimo, korenje narežemo na debele kolobarje, peteršilj in zeleno sesekljamo. Česen pustimo neolupljen. Paradižnik narežemo na rezine.

V kotliček naložimo plast zelenjave, nanjo plast mesa in oboje posolimo. Dodamo nekaj nageljnovih žbic, neolupljenih strokov česna in poprovih zrn ter posujemo s peteršiljem in zeleno. Nadaljujemo z zlaganjem, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zalijemo z vodo, na vrh pa razporedimo paradižnik.

Kotliček pokrijemo in dobro zatesnimo z močno aluminijasto folijo ter na majhnem ognju dušimo 4 do 5 ur.

Nasvet
V bosanski lonec lahko dodamo različno zelenjavo: zelje, ohrovt, papriko, bučke … Zelenjavo vedno narežemo na velike kose.