Popolna kopel kar v kuhinji: pripravite bain-marie
Vodna kopel (bain-marie) je ena najstarejših in najbolj zanesljivih kuharskih tehnik. S temi nasveti se boste ob pripravi počutili kot francoski slaščičarji.

Kaj je bain-marie?
Bain-marie je stara kuharska tehnika, pri kateri sestavine termično obdelamo, ne da bi prišle v neposreden stik z virom toplote. Segrevajo se namreč posredno prek posode, ki smo jo napolnili z vročo vodo.

S tem dosežemo enakomerno temperaturo, ki je ključna pri pripravi slaščic in drugih temperaturno občutljivih jedi.
Poimenovanje in izvor
Ime bain-marie ali bain de Marie izvira iz francoščine in pomeni Marijina kopel. Nanaša se na Marijo Aleksandrijsko, domnevno prvo alkimistko, ki naj bi izumila številne alkimijske pripomočke, tudi vodno kopel. Vodno kopel so namreč znanstveniki uporabljali še veliko prej kot kuharski mojstri.
Za kaj se uporablja vodna kopel?
Vodna kopel (bain-marie) je nepogrešljiva predvsem v slaščičarstvu, na primer pri pripravi crème bruléeja, cheesecakov, moussev in prelivov.
Slastna rahla pena s temno čokolado – popoln posladek po francosko
Čokoladni mousse
Uporablja se tudi za slane dobrote, kot so omake ter paštete. V nekaterih receptih se na vodni kopeli jed celo speče, saj tako ohranimo sočnost in ravno pravšnjo teksturo.

Pri vodni kopeli voda nikoli ne sme močno vreti
Najbolj znana uporaba vodne kopeli je najverjetneje tista, ki jo pripravimo za crème brûlée. Kremo razporedimo v manjše keramične posodice, ki jim pravimo tudi ramekini, te pa zložimo v večji pekač. Pekač napolnimo z vročo vodo, nato pa vse skupaj predivno prestavimo v pečico in segrevamo. Med segrevanjem nastaja para, ki kremo nežno segreva in preprečuje nastanek razpok.
Kadar s pomočjo vodne kopeli pripravljamo cheesecake, pekač z vročo vodo postavimo na dno pečice ali spodnjo rešetko, model s torto pa višje, da voda ne bi pronicala skozi obod in močila mase.

Izraz vodna kopel ali bain-marie se uporablja tudi za postopek, ko s paro segrevamo sestavine v posodi, postavljeni nad vrelo vodo na štedilniku.
Poslastica za ljubitelje čokolade – kombinacija s čilijem je še posebno vroča!
Kavno-čokoladno-čilijeva torta s kavno smetano
Takšen 'dvojni kotel' se uporablja pri topljenju čokolade ali pripravi holandske omake.
Z vodno kopeljo lahko iz vsake sestavine izvabimo najboljši okus, ne da bi pomembno spremenili njeno teksturo, jo prežgali ali zažgali. Ko boste enkrat osvojili osnove, bo postala vaša stalna pomočnica pri pripravi najnežnejših mojstrovin.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se