© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Popolna kopel kar v kuhinji: pripravite bain-marie


Barbara Slivnik
2. 9. 2025, 07.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vodna kopel (bain-marie) je ena najstarejših in najbolj zanesljivih kuharskih tehnik. S temi nasveti se boste ob pripravi počutili kot francoski slaščičarji.

holandska-omaka-postopek_1
Miha Peterlič / Dober tek
Sestavine se počasi segrevajo nad paro

Kaj je bain-marie?

Bain-marie je stara kuharska tehnika, pri kateri sestavine termično obdelamo, ne da bi prišle v neposreden stik z virom toplote. Segrevajo se namreč posredno prek posode, ki smo jo napolnili z vročo vodo.

vodna kopel.jpg
Profimedia
Vodna kopel (bain-marie) je klasična slaščičarska tehnika, uporablja pa se tudi pri pripravi slanih jedi

S tem dosežemo enakomerno temperaturo, ki je ključna pri pripravi slaščic in drugih temperaturno občutljivih jedi.

Poimenovanje in izvor

Ime bain-marie ali bain de Marie izvira iz francoščine in pomeni Marijina kopel. Nanaša se na Marijo Aleksandrijsko, domnevno prvo alkimistko, ki naj bi izumila številne alkimijske pripomočke, tudi vodno kopel. Vodno kopel so namreč znanstveniki uporabljali še veliko prej kot kuharski mojstri.

Za kaj se uporablja vodna kopel?

Vodna kopel (bain-marie) je nepogrešljiva predvsem v slaščičarstvu, na primer pri pripravi crème bruléeja, cheesecakov, moussev in prelivov.

Uporablja se tudi za slane dobrote, kot so omake ter paštete. V nekaterih receptih se na vodni kopeli jed celo speče, saj tako ohranimo sočnost in ravno pravšnjo teksturo.

vodna kopel_creme.jpg
Profimedia
Tako pripravimo slavni crème brûlée

Pri vodni kopeli voda nikoli ne sme močno vreti

Najbolj znana uporaba vodne kopeli je najverjetneje tista, ki jo pripravimo za crème brûlée. Kremo razporedimo v manjše keramične posodice, ki jim pravimo tudi ramekini, te pa zložimo v večji pekač. Pekač napolnimo z vročo vodo, nato pa vse skupaj predivno prestavimo v pečico in segrevamo. Med segrevanjem nastaja para, ki kremo nežno segreva in preprečuje nastanek razpok.

Preberite še

Kadar s pomočjo vodne kopeli pripravljamo cheesecake, pekač z vročo vodo postavimo na dno pečice ali spodnjo rešetko, model s torto pa višje, da voda ne bi pronicala skozi obod in močila mase.

topljenje čokolade.jpg
Pexels
Čokolado počasi stopimo nad vodno paro

Izraz vodna kopel ali bain-marie se uporablja tudi za postopek, ko s paro segrevamo sestavine v posodi, postavljeni nad vrelo vodo na štedilniku.

Takšen 'dvojni kotel' se uporablja pri topljenju čokolade ali pripravi holandske omake.

Z vodno kopeljo lahko iz vsake sestavine izvabimo najboljši okus, ne da bi pomembno spremenili njeno teksturo, jo prežgali ali zažgali. Ko boste enkrat osvojili osnove, bo postala vaša stalna pomočnica pri pripravi najnežnejših mojstrovin.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.