© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Vsi ga jemo, a večina ne ve: to je glavna razlika med sladoledom in gelatom


Uredništvo
19. 6. 2025, 07.00
Posodobljeno
09:29
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Poletje si je skoraj nemogoče predstavljati brez sladoleda, pa naj bo to klasični trobarvni sladoled v "banjici", ki je poznan vsakomur, ali pa pravi gelato.

sladoled
Unsplash
Izbira sestavin je ključna

A čeprav oba sladoleda osvežita in razvajata, med njima obstajajo pomembne razlike.

Klasični sladoled – zračen in kremast

Sladoled, kot ga poznamo večinoma v Sloveniji, temelji na osnovi iz mleka, smetane, sladkorja in pogosto tudi jajc.

Rumenjaki prispevajo k bogatejši kremnosti, z zračnim mešanjem pa dosežemo rahlo, puhasto teksturo. Klasični recepti vključujejo tudi kuhanje angleške kreme, pri kateri jajca toplotno obdelamo. Sladoled lahko pripravimo z aparatom ali ročno, s pogostim mešanjem med zamrzovanjem.

preprost-melonin-sladoled_558x620_acf_cropped
Dober tek
Melonin sladoled

Zaradi večje vsebnosti maščob in zraka je sladoled nekoliko težji, a zelo prilagodljiv – lahko dodajamo oreščke, sadne pireje, čokoladne koščke, omake in vse mogoče okuse.

Sladoled, pripravljen doma brez stabilizatorjev in emulgatorjev, ima krajši rok trajanja in potrebuje posebno skrb pri shranjevanju. 

Gelato – manj maščobe, več okusa

Gelato je italijanski sorodnik sladoleda, vendar z nekaj ključnimi razlikami. Pripravlja se z več mleka in manj smetane, brez jajc. Zaradi nižje vsebnosti maščob okusi v gelatu pridejo bolj do izraza. Meša se hitreje kot sladoled, kar pomeni, da vsebuje manj zraka – posledično ima gostejšo, bolj svilnato teksturo.

jagodni-sladoled-s-kislo-smetano_558x620_acf_cropped
Dober tek
Sladoled v kornetu

Gelato se običajno streže pri nekoliko višji temperaturi kot sladoled, zato ni trd, ampak mehkejši, bolj elastičen in izjemno polnega okusa.

Sto in ena variacija te hladne poslastice

Na drugem koncu sveta, v Indiji, že od nekdaj pripravljajo kulfi, tako da počasi segrevajo sladkano mleko, da sladkor karamelizira in mleko postane bolj gosto. Zamrznejo ga kar brez mešanja, še pred tem pa mu dodajo kardamom, žafran, rožno vodo, pistacije in druge dodatke.

indijski sladoled kulfi_PS
Dober tek
Indijski sladoled kulfi

Šerbet in sorbet sta ledena posladka, ki zaradi podobnih poimenovanj še vedno povzročata precejšnjo zmedo – šerbet pripravljamo iz sadnega pireja, ki smo mu dodali manjšo količino mleka, pinjenca ali smetane, medtem ko je sorbet pripravljen le iz sadja in sladkorja.

Brez mlečnih izdelkov je pripravljena tudi granita, italijanska poslastica iz sladkorja, vode in dodatkov – najpogosteje limonovega soka, kave, lubenice, jasmina, mete, pa tudi jagodičevja.

Potem je tu še kremasta turška dondurma pa japonski mochi z ledenim polnilom, ameriška jogurtova domislica froyo, italijanski mešanec med sladoledom in moussom semifreddo in še bi lahko naštevali.

Sladoled brez mlečnih izdelkov

Za tiste, ki se iz takšnih ali drugačnih razlogov izogibajo mlečnim izdelkom (in drugim izdelkom živalskega izvora), je za pripravo ledenih poslastic na voljo lepa bera rastlinskih napitkov. Najbolje se obnesejo tisti bolj mastni, denimo kokosovo mleko ali napitek iz indijskih oreškov, odlično vegansko osnovo za sladoled pa lahko pripravimo tudi iz banan - tako imenovani 'nice cream', za katerega recept lahko najdete tudi na našem portalu!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.