Vsi ga jemo, a večina ne ve: to je glavna razlika med sladoledom in gelatom
Poletje si je skoraj nemogoče predstavljati brez sladoleda, pa naj bo to klasični trobarvni sladoled v "banjici", ki je poznan vsakomur, ali pa pravi gelato.

A čeprav oba sladoleda osvežita in razvajata, med njima obstajajo pomembne razlike.
Klasični sladoled – zračen in kremast
Sladoled, kot ga poznamo večinoma v Sloveniji, temelji na osnovi iz mleka, smetane, sladkorja in pogosto tudi jajc.
Rumenjaki prispevajo k bogatejši kremnosti, z zračnim mešanjem pa dosežemo rahlo, puhasto teksturo. Klasični recepti vključujejo tudi kuhanje angleške kreme, pri kateri jajca toplotno obdelamo. Sladoled lahko pripravimo z aparatom ali ročno, s pogostim mešanjem med zamrzovanjem.

Zaradi večje vsebnosti maščob in zraka je sladoled nekoliko težji, a zelo prilagodljiv – lahko dodajamo oreščke, sadne pireje, čokoladne koščke, omake in vse mogoče okuse.
Sladoled, pripravljen doma brez stabilizatorjev in emulgatorjev, ima krajši rok trajanja in potrebuje posebno skrb pri shranjevanju.
Gelato – manj maščobe, več okusa
Gelato je italijanski sorodnik sladoleda, vendar z nekaj ključnimi razlikami. Pripravlja se z več mleka in manj smetane, brez jajc. Zaradi nižje vsebnosti maščob okusi v gelatu pridejo bolj do izraza. Meša se hitreje kot sladoled, kar pomeni, da vsebuje manj zraka – posledično ima gostejšo, bolj svilnato teksturo.

Gelato se običajno streže pri nekoliko višji temperaturi kot sladoled, zato ni trd, ampak mehkejši, bolj elastičen in izjemno polnega okusa.
Sto in ena variacija te hladne poslastice
Na drugem koncu sveta, v Indiji, že od nekdaj pripravljajo kulfi, tako da počasi segrevajo sladkano mleko, da sladkor karamelizira in mleko postane bolj gosto. Zamrznejo ga kar brez mešanja, še pred tem pa mu dodajo kardamom, žafran, rožno vodo, pistacije in druge dodatke.

Šerbet in sorbet sta ledena posladka, ki zaradi podobnih poimenovanj še vedno povzročata precejšnjo zmedo – šerbet pripravljamo iz sadnega pireja, ki smo mu dodali manjšo količino mleka, pinjenca ali smetane, medtem ko je sorbet pripravljen le iz sadja in sladkorja.
Sočni poletni sorbet ob misli na katerega se nam bodo še dolgo cedile sline ...
Sorbet iz črnega ribeza in mete
Brez mlečnih izdelkov je pripravljena tudi granita, italijanska poslastica iz sladkorja, vode in dodatkov – najpogosteje limonovega soka, kave, lubenice, jasmina, mete, pa tudi jagodičevja.
Potem je tu še kremasta turška dondurma pa japonski mochi z ledenim polnilom, ameriška jogurtova domislica froyo, italijanski mešanec med sladoledom in moussom semifreddo in še bi lahko naštevali.
Sladoled brez mlečnih izdelkov
Za tiste, ki se iz takšnih ali drugačnih razlogov izogibajo mlečnim izdelkom (in drugim izdelkom živalskega izvora), je za pripravo ledenih poslastic na voljo lepa bera rastlinskih napitkov. Najbolje se obnesejo tisti bolj mastni, denimo kokosovo mleko ali napitek iz indijskih oreškov, odlično vegansko osnovo za sladoled pa lahko pripravimo tudi iz banan - tako imenovani 'nice cream', za katerega recept lahko najdete tudi na našem portalu!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se