
Limetin semifreddo z brusnično omako
Limetin semifreddo z brusnično omako

Sestavine
piškotna podlaga
- 150 g piškotov, najbolje »digestive«
- 75 g stopljenega masla
nadev
- 300 g kondenziranega mleka
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 1,5 dl sladke smetane
- drobno naribana lupinica 3 limet in še malo za okras
- 3 žlice limetinega soka (od 2 limet)
brusnična omaka
- 200 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba

Jastog ali rarog? Tako ju ločite že na prvi pogled
Ste v ribarnici kupili jastoga? Ste prepričani, da ni v vaši vrečki rarog? Spoznajte glavne razlike med tema morskima dobrotama in skuhajte brodet z jastogom ali rarogom.

5 trikov za pristno gurmansko žar doživetje
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

Sveže in poceni: slastni divji jedilnik iz gozdov in travnikov
Si predstavljate, da bi namesto v trgovino pred kuhanjem kosila zavili v gozd? Potem bi na krožniku zares imeli čisto sveže, najbolj lokalne, ekološke in sezonske sestavine, kajne!
Sestavine
piškotna podlaga
- 150 g piškotov, najbolje »digestive«
- 75 g stopljenega masla
nadev
- 300 g kondenziranega mleka
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 1,5 dl sladke smetane
- drobno naribana lupinica 3 limet in še malo za okras
- 3 žlice limetinega soka (od 2 limet)
brusnična omaka
- 200 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
Postopek
Model za 900-gramsko štruco obložimo z velikim kosom aluminijaste folije, ki jo dobro pritisnemo od dno in stene modla, veliko folije naj sega čez robove. Grobo nalomljene piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem stolčemo v drobtine. Zmešamo jih s stopljenim maslom in jih stresemo v model, nato jih čvrsto pritisnemo od dno, da dobimo enakomerno plast. Postavimo v hladilnik za čas, ko pripravljamo nadev.
V skledi z električni mešalnikom pri srednji hitrosti stepemo kondenzirano mleko, kremni sir in smetano, da dobimo gosto maso – trajalo bo približno 2 minuti. Dodamo naribano limetino lupinico in sok ter počasi stepamo, da se na masi naredijo mehki vršički.
Mešanico naložimo na piškotno podlago v modlu, narahlo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in dobro zatesnimo, da zrak ne pride zraven. Zavijemo v še eno plast folije, nato pa v veliko vrečko za zamrzovanje in čez noč postavimo v zamrzovalnik.
Pripravimo brusnično omako. Brusnice, sladkor in 1,5 dl hladne damo v kozico in nežno zavremo. Kuhamo 5 minut, medtem občasno pomešamo, da se brusnice zmehčajo, a ne razpadejo. Koruzni škrob gladko zmešamo z 2 žlicama hladne vode, nato vmešamo k brusnicam. Kuhamo še 2 minuti, medtem redno mešamo. Pustimo, da se ohladi, nato pokrijemo in postavimo v hladilnik. (Zdaj lahko brusnično omako zamrznemo.)
Zamrznjen semifreddo zvrnemo na pladenj in pustimo, da se taja 30 minut, nato previdno odluščimo folijo. Brusnice nežno pogrejemo in postrežemo s semifreddom, ki ga nato okrasimo še z malo limetine lupinice.