Preverili smo, kakšne krofe pečejo po svetu, kako jih pripravljajo, kakšni so nadevi in kaj je zanje značilno ter izbrali najbližje in najzanimivejše.
Italija
Italijanska različica krofov se imenuje bomboloni. To je ocvrto kvašeno pecivo, ki ga napolnijo z jajčno ali vaniljevo kremo. Posebnost je, da jih napolnijo zgoraj na sredini, in ne ob strani kot pri nas. V nekaterih delih Italije jih boste našli pod imenom bomba, kar naj bi nakazovalo na kalorično bombo.
Poljska
Poljaki krofe imenujejo »pączki« in se na mizah običajno znajdejo na debeli četrtek. Pri pripravi testa zmeraj dodajo kozarček žitnega žganja. Po ocvrtkih posujejo sladkor v prahu in naribano pomarančno lupino. Podobni so našim krofom, a vsebujejo več masla in jajc, kar pomeni, da imajo bogatejšo teksturo in okus.
Francija
Francozi krofom pravijo »beignet« in jih strežejo kot sladico, ki je pripravljena iz kvašenega ali nekvašenega testa. Tudi ti so posuti s sladkorjem v prahu, a so kvadratasti, ne okrogli. Običajno jih postrežejo ob skodelici kakava, mleka ali vroče kave z mlekom. Najpogosteje ob zajtrku.
Nizozemska in Belgija
Tako eni kot drugi poznajo krofe, kot jih imamo pri nas, a imajo tudi svojo različico ocvrtega in vzhajanega testa z imenom »oliebol«. Beseda izhaja iz nizozemščine in pomeni oljnate kroglice. Praviloma so v velikosti teniške žogice in jih strežejo med božično-novoletnimi prazniki ter so prav tako ocvrti. Običajno jih pripravijo kot »praznično pecivo ali kruh praznovanja« ter jim dodajo rozine ali orehe, kvas pa občasno nadomestijo s pivom.

Zanimivosti
Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro
Španija
V Španiji vam bodo namesto krofov postregli »churrose«, ki niso okrogli, temveč v obliki zvezdastih palčk. Ocvrto pecivo povaljajo v sladkorju in cimetu ter postrežejo z vročo čokolado. Običajno jih postrežejo za zajtrk, pa tudi čez dan in zvečer na mestnih ulicah. Poznajo jih tudi na Kubi, kjer jih polnijo z guavo, medtem ko jih Mehičani polnijo s karameliziranim sladkorjem in mlekom.
Južna Amerika
V Južni Ameriki pripravljajo krofe, ki so podobni našim jogurtovim miškam in jih imenujejo »buñuelos«. To so kroglice, pripravljene iz skutinega testa, ki jih po cvrtju polijejo s sirupom in posujejo s cimetovim sladkorjem ter segrevajo s toplim medom. Pecivo simbolizira srečo, ker pa je priprava zahtevna in dolgotrajna, jih pripravlja vedno manj ljudi.
Turčija in Grčija
Tam bomo namesto ocvrtih krofov našli »tulumbe« in »lokme«. Tulumbe so drobno sladko pecivo, ki na hitro spominja na španske churrose, saj so ovalni ali valjasti s progami. Pripravljeni so iz globoko ocvrtega paljenega testa, nato pa potopljeni v sladek sirup z okusom cvetlic in sadja. Za lokmo velja enako, le da ima velikost žogice za namizni tenis in je namočena v gost med ter posuta s cimetom.
Izrael
V Izraelu vam bodo postregli s »sufganiyoti«, njihovo ime pa izvira iz hebrejske besede za gobo. Strežejo jih v času hanuke oziroma judovskega praznika luči. Tako kot naši krofi so polnjeni z različnimi nadevi, naj gre za marmelado, čokolado, vaniljevo, kavno in druge kreme.