Da ne zgubljamo preveč besed - za pusta se krofov najejte do sitega, imejte mastna usta, da vam sladek okus ostane vse do velike noči, vmes pa spočijte telo z zdravim postom.
Preberite tudi:
- Krofi: Najbolj iskan recept v Sloveniji
- Krofi pečeni v pečici, ki navdušijo vsako leto
- Recepti za krofe, kot jih še niste poskusili
Pustni srčki
Sestavine za 20 kosov:
- 40 g kvasa
- 250 ml mleka
- 60 g sladkorja v prahu
- 50 g masla
- 4 rumenjake
- 3 žlice ruma
- 500 g moke
- 1 vaniljev sladkor
- sol
- olje za cvrenje
- sladkor v prahu
Priprava:
Zdrobite kvas, mu dodajte polovico mlačnega mleka, 1 žlico sladkorja ter mešanico pustite vzhajati 5-10 minut. Zmehčano maslo stepite s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Postopoma dodajte rumenjake in vse skupaj stepite.
Presejano moko malce solite in dodajte kvašeno mešanico, masleno mešanico, rum, preostalo mlačno mleko ter zgnetite mehko in voljno testo. Na toplem ga pustite vzhajati 30 minut.
Testo približno 2 cm debelo razvaljajte na pomokani delovni površini. Pokrijte ga s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati še 30 minut.
Izrežite srčke in jih z obeh strani zlato ocvrite v vročem olju. Odcedite jih na kuhinjski rešetki in pred serviranjem potresite s sladkorjem v prahu.
Pustni krofi
Sestavine za 20 krofov:
- 42 g kvasa
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 600 g moke
- 300 ml mleka
- 100 g masla
- 8 rumenjakov
- 3 žlice ruma
- ščepec soli
- 300 g marmelade
- olje za cvrenje
- sladkor v prahu
Priprava:
Kvas zdrobite v skledo. Dodajte 1 žličko sladkorja, 14 žlic moke in malce mlačnega mleka. Zmešajte in pustite, da mešanica na toplem vzhaja 5-10 minut. Zmehčano maslo stepite z rumenjaki in preostalim sladkorjem. Dodajte rum.

Njena.si
Bi plačali 5000 € za 'odklenitev' bančnega računa?
Preostalo moko presejte na delovno površino. Dodajte sol, masleno zmes in vzhajano mešanico. Dodajte preostalo mleko in zgnetite mehko in voljno testo. Na toplem naj vzhaja toliko časa, da se podvoji.
Testo debelo razvaljajte in izrežite kroge. Na polovico krogov porazdelite po 1 žlico marmelade in jih prekrijte z drugimi polovicami. Zatisnite robove.
V večjem loncu segrejte olje in v njem zlato ocvrite krofe. Odcedite jih na papirnati brisači in potresite s sladkorjem v prahu.
Barviti krofi
Sestavine za 20 kosov:
- 500 g moke
- 100 g masla
- 80 g drobno mletega sladkorja
- 2 rumenjaka
- sol
- 2 žlici ruma
- nastrgana lupinica 1/2 biolimone
- 40 g kvasa
- 220 ml mleka
- moko
- olje za cvrenje
Za glazuro:
- 200 g sladkorja v prahu
- 3 žlice limonovega soka
- rdeča živilska barva
- 50 g mlečne čokolade
- kandirano sadje
- barvne in sladkorne perlice
Priprava:
Moko presejte v skledo, dodajte koščke zmehčanega masla, sladkor, rumenjaka in ščepec soli. Dodajte še rum in limonovo lupinico ter zdrobljen kvas in mlačno mleko. Previdno premešajte in pustite vzhajati 5-10 minut.
Zgnetite mehko in voljno testo in ga pustite spet vzhajati. Nato ga razvaljajte 1 cm debelo in izrežite kroge. Položite jih na papir za peko, potresite z moko in pustite ponovno vzhajati.
V večji kozici segrejte olje in v njem zlato ocvrite krofe. Po koncu peke naj se odcedijo na papirnati brisači.
Iz sladkorja v prahu in limonovega soka pripravite gladko glazuro. Polovico obarvajte rožnato. Čokolado stopite. Krofe premažite s čokolado ter belo in rožnato glazuro. Potresite s perlicami in kandiranim sadjem in počakajte, da se vse skupaj posuši.
