Kaj boste skuhali danes?
Marcipanov kolač s suhim sadjem
Kolač za praznične dni
Marcipanov kolač s suhim sadjem
Kolač za praznične dni
Sestavine
- 250 g mešanice temnih in zlatih rozin ter brusnic
- 100 g nasekljanih suhih marelic
- 85 g nasekljanih kandiranih češenj
- lupina 2 pomaranč
- sok 1 pomaranče
- 200 g zmehčanega masla
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 4 velika jajca
- 200 g moke
- 50 g mletih mandljev
- 2 žlički začimb za medenjake ali jabolčni zavitek
- 1 žlička mletega cimeta
- ¼ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
- 500 g marcipana
obloga
- 50 g masla
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 100 g moke
- 100 g mandljevih lističev
- 3 žlice medu
preliv
- 85 g presejanega sladkorja v prahu
- 2–3 žličke pomarančnega soka
- maslo za model
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 250 g mešanice temnih in zlatih rozin ter brusnic
- 100 g nasekljanih suhih marelic
- 85 g nasekljanih kandiranih češenj
- lupina 2 pomaranč
- sok 1 pomaranče
- 200 g zmehčanega masla
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 4 velika jajca
- 200 g moke
- 50 g mletih mandljev
- 2 žlički začimb za medenjake ali jabolčni zavitek
- 1 žlička mletega cimeta
- ¼ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
- 500 g marcipana
obloga
- 50 g masla
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 100 g moke
- 100 g mandljevih lističev
- 3 žlice medu
preliv
- 85 g presejanega sladkorja v prahu
- 2–3 žličke pomarančnega soka
- maslo za model
Postopek
Suho sadje namakamo v pomarančnem soku najmanj dve uri, najbolje kar čez noč.
Model velikosti 20 x 30 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 160 °C. V veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo maslo in sladkor, da dobimo svetlo in penasto mešanico. Drugega za drugim dodamo jajce in ga vsako dobro premešamo.
V skledo presejemo moko, dodamo še mandlje in začimbe. Priložimo 200 g marcipana, ki smo ga narezali na koščke, pomarančno lupino, namočeno suho sadje s sokom in vse zelo dobro premešamo.
Testo vlijemo v pripravljen model, površino poravnamo in pečemo 45 minut; testo bo verjetno na sredini še malo majavo. Kolač vzamemo iz pečice, temperaturo pa povišamo na 200 °C.
Pripravimo še oblogo. Naribamo 200 g marcipana (preostanek bo za okras). S prsti zdrobimo maslo med sladkor in moko, da dobimo drobljivo zmes. Dodamo še 200 g naribanega marcipana, mandljeve lističe in med. Vse skupaj z vilicami premešamo le toliko, da je zmešano in da mešanica še vedno ostane drobljiva. Posujemo jo po kolaču in postavimo v pečico za 12 do 15 minut. Medtem preostalih 100 marcipana razdelimo na 15 koščkov in iz njih oblikujemo kroglice.
Ko je kolač pečen, ga vzamemo iz pečice in okrasimo s kroglicami iz marcipana. Ohladimo ga v modlu. Sladkor v prahu zmešamo s toliko pomarančnega soka, da dobimo gladek in dovolj tekoč preliv. Prelijemo ga po površini kolača. Preden kolač narežemo, ga pustimo nekaj časa počivati, da se preliv strdi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Brstični ohrovt s klobaso in kostanjem
Ta recept za brstični ohrovt navduši z bogatim okusom in je popolna priloga za praznično omizje
Piščančje prsi s čemaževo omako
Izkoristite dobrote iz narave in si pripravite izvrstne jedi.
Polnjene piščančje prsi s popečenim koromačem
Slastne popestrene piščančje prsi s koromačem