Pustna peka

Krofi: Najbolj iskan recept v Sloveniji

Uredništvo
15. 2. 2025, 05.55
Deli članek:

Rosana Jug Povhe je tista Dolenjka, ki je pred šestimi leti Slovenijo osvojila s sovjim receptom za krofe. Kakšna je njena skrivnost?

Shutterstock
Krofi z marelično marmelado so najbolj pogosti in priljubljeni.

Pustni krofi so nepogrešljiv del slovenskega pustovanja, ki sega globoko v tradicijo praznovanja pred postnim obdobjem. To puhasto in sladko pecivo iz kvašenega testa z nadevom, ki je običajno tradicionalno marelična marmelada, v zadnjih letih pa čokoladni namaz ali vaniljeva krema, je na Slovenskem povezano s praznovanjem pusta. Vonj po krofih bo v naslednjih dneh napolnil marsikateri dom, saj so krofi tradicionalna poslastica za maškare.

Shutterstock
Krofi se bodo v naslednjih dveh tednih večkrat znašli na naših krožnikih.

Čeprav krofi izvirajo iz Avstrije in Nemčije, so se v Sloveniji uveljavili kot del pustne kulinarike. Najbolj znani so trojanski krofi, ki jih pečejo že od leta 1961 in to v več tisoč kosih na dan, medtem ko se nekateri njihove priprave lotijo kar sami doma. Skrivnost popolnih krofov je v pravilno vzhajanem testu, primerni temperaturi olja in značilnem svetlem obroču, ki nastane pri cvrtju. Danes jih poleg klasičnih domačih različic ponujajo tudi pekarne in slaščičarne, ki jih prilagajajo sodobnim okusom. 

Shutterstock
Recepti za krofe so različni.

928604_1-2

Primorske Novice

Laško ponosno slavi tretje stoletje

Slovence navdušil recept Rosane Jug Povhe

Receptov za krofe je veliko, a v osnovi so si precej podobni. Med Slovenci se je še posebej uveljavil recept Rosane Jug Povhe, ki ga je sprva delila v pisni obliki, med drugim tudi v eni izmed Facebook skupin za ljubitelje kuhanja in peke. Člani skupine so hitro začeli poročati o odličnih rezultatih, mnogi pa so jo spodbudili, naj postopek priprave krofov prikaže tudi v videoposnetku – kar je nato tudi storila.

Ko je videorecept objavila na Facebooku, je v le treh tednih dosegel milijon ogledov, ta številka pa vsako leto, predvsem v predpustnem času, strmo narašča. Objavila ga je tudi na kanalu YouTube, kjer je že presegel pol milijona ogledov. »Nisem pričakovala, da bo filmček o pripravi krofov tako popularen. Ampak me veseli, da ljudem koristi, da pripravijo najboljše krofe,« je Rosana leta 2023 zaupala za naš medij. 

Pojasnila je tudi, da je recept dobila od gospe Vanje Rogina, ki sicer tudi ni njegova avtorica, temveč ga je našla v eni od starih kuharskih knjig. »Sem pa ta recept nekoliko priredila po svoje. Eksperimentirala sem s sestavinami in njihovo količino in ugotavljala, kaj se najbolj obnese. Bistvena sprememba ja manjša količina rumenjakov in olja,« je še povedala. Celoten pogovor z Rosano Jug lahko najdete tukaj

Imate tudi vi kakšen preizkušen recept, ki vas vedno znova navduši? Pošljite nam ga na redakcija@svet24.si