Potrebujemo predvsem dober nakupovalni seznam, na podlagi katerega bomo svojo kuhinjo založili s samimi koristnimi sestavinami za topljenje odvečnih maščob. V naslednjih 14 dneh naj naši obroki temeljijo na sestavinah, ki tako ali drugače pomagajo pri hujšanju. Poleg tega poskrbimo, da naš zajtrk ne bo vseboval sladkorja, zvečer pa si pripravimo zelenjavo in meso, ki ga lahko nadomesti ali riba ali tofu. Za piko na i uporabljajmo kokosovo olje.
Shujševalne zvezde se predstavijo
Kalčki poskrbijo, da izginejo natančno določene maščobe na znanih najbolj problematičnih predelih.
Vsaka izmed sestavin, ki vam jih predstavljamo, poskrbi za svoj delež uspeha pri izgubljanju odvečne teže. Tako zelena zelenjava – na primer špinača – uravnava apetit ter zagotovi sitost, kurkuma pospešuje izgorevanje maščob v telesu, za povrh pa še blaži vnetja, kalčki poskrbijo, da izginejo natančno določene maščobe na znanih najbolj problematičnih predelih, kokosovo olje se v telesu neposredno pretvarja v energijo in se ne nalaga v obliki maščobnih blazinic, zelena banana pa je tisti mali trik, ki zato, ker ni zrela, shujševalni dieti daje dodatno podporo.
Zelena banana za boljšo prebavo
Banane so sladek sadež, zato v splošnem velja, da kar precej ogrožajo našo postavo. A to velja le za dozorele banane, ki vsebujejo veliko sadnega sladkorja. Za še rahlo zelene banane pa velja prav nasprotno – pomagajo hujšati. Zelene banane ne vsebujejo veliko sadnega sladkorja, zato pa več rezistentnega škroba. To je posebna vrsta škroba, ki prehaja skozi črevesje nespremenjen, saj ni prebavljiv. Rezistentni škrob torej ne redi, hkrati pa zagotavlja konstantno raven sladkorja v krvi. Ravno tako izboljšuje prebavo, kar je bistveno pri izgubljanju kilogramov.
Zelena listnata zelenjava očisti telo in zavira apetit
Klorofil, ki zelenjavi daje značilno zeleno barvo, deluje na telo tako, da ga očisti, mu pomaga pri sproščanju rdečih krvničk in nam daje energijo.
Sem spadajo špinača, blitva, zelje, ohrovt, rukola, motovilec in druga solata, vse vrste zelišč itd. Vsaka oblika listnate zelene zelenjave našemu telesu dobro dene, saj vsebuje pravi koktajl dragocenih hranljivih snovi, med drugimi tudi klorofil in grenčine. Grenčine zavirajo apetit, klorofil, ki zelenjavi daje značilno zeleno barvo, pa deluje na telo tako, da ga očisti, mu pomaga pri sproščanju rdečih krvničk in nam daje energijo. Nič čudnega, da se je klorofila oprijelo ime čudežna zelena molekula. Seveda pa zelenjava vsebuje tudi veliko vlaknin in balastnih snovi, ki nas nasitijo za dalj časa in poskrbijo za zdravje črevesne flore.
![gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna](http://cdn.kme.si/public/images-cache/150x150/2024/11/05/284422891bfcb6c2e673d092ea43038a/672b2991bb789/284422891bfcb6c2e673d092ea43038a.jpeg)
Ekipa
Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba
Kurkuma odganja strupe
Kurkuma se je udomačila tudi v naših kuhinjah. Najpogosteje jo kupujemo v prahu, bodisi samostojno ali kot začimbno mešanico kari. Sveža kurkumina korenika ima tanko lupino, pod njo pa oranžno meso, in prav to daje začimbi s svojo intenzivnostjo značilno barvo. Kurkuma vsebuje grenčine, ki pospešujejo izločanje žolčne kisline, ta pa je pomembna za dobro prebavljanje maščob. Ravno tako krepi izločanje žolča, s čimer podpira osnovno nalogo jeter – odvajanje strupov in škodljivih snovi iz telesa.
Kokosovo olje je vir energije
Kokosovo olje je odličen vir energije, ki se ne kopiči in ne nalaga v obliki maščobnih zalog. Žlica olja na dan pa je količina, ki že sproži pozitivne procese v telesu. Ni treba, da ga uživamo samostojno, najbolje bo, če ga uporabljamo kar pri pripravi jedi.
Kalčki in kreša
Naj nas nikar ne zavede navidezna krhkost vodne kreše in drobnost kalčkov. To so rastlinice, ki so naravnost nabite z močjo! Vsebujejo veliko mineralnih snovi, kar pomeni, da so zdrave, koristijo pa tudi lepi postavi. Najboljše pri kalčkih je, da jih lahko gojimo sami doma. Kalčki brokolija ali drugih vrst zelja, na primer rukole in vodne kreše, vsebujejo veliko sulforafana. To je sekundarna rastlinska učinkovina, ki pomaga pretvarjati slabe maščobe v dobre, da jih telo lahko pretvori v energijo. Hujšanje z njimi postane enostavnejše in celo maščobi na trdovratnih predelih, kot so trebuh in zadnjica, se bo z njimi lažje upreti.