Krvni tlak pozimi: zakaj naraste in katere navade ga znižajo
Pozimi se krvni tlak pogosto zviša. Meje, merjenje in preproste prehranske navade lahko tlak opazno izboljšajo – še preden posežemo po zdravilih.
Mrzli meseci niso naklonjeni previsokemu krvnemu tlaku, ker se premalo gibamo, jemo preveč krepko hrano in se namakamo v pretoplih bazenih in savnah. Kaj je sploh previsok krvni tlak? Če smo sicer zdravi, je 90/140 tista skrajna meja, ko še ni treba misliti na zdravila. Pametno si je nabaviti merilnik in si tlak vsaj en mesec meriti zjutraj in zvečer, tako bomo zdravniku lahko povedali, kako je z nami, če bo k zdravniku seveda treba. Če pa že imamo kakšno drugo bolezen, kamor seveda sodijo srčno-žilne, pa bolezni ledvic ali sladkorno, moramo z zdravili uravnati tlak na 80/120.
Seveda pa nikar ne računajmo le na zdravila, saj se začne krvni tlak uravnavati najprej v kuhinji – če se bomo držali pametnih prehranskih navad, velikih odmerkov zdravil sčasoma ne bomo potrebovali. Kako jesti? Predvsem sadje in zelenjavo, malo nemastnega mesa (predvsem perutnino in zajca), veliko rib, mlečne izdelke z manj maščobe, močnate jedi pa le iz polnovredne moke in še teh naj bo manj.
Predvsem pa solimo le toliko, da je jed še užitna (mešanica začimb uspešno nadomesti preveč soli, nekaj pa je mora biti!), in se izogibajmo konzerviranim jedem ter sušenemu mesu, kjer s soljo nikakor ne skoparijo. V telo je treba spraviti tudi ustrezne količine kalija (zelena zelenjava) in magnezija, ki uravnovešata raven tekočin v telesu.
Kaj je priporočljivo?
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 49, december 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se