Namesto kruhove posodice kar gomoljna zelena
Gomoljna zelena še zdaleč ni samo dodatek za dobro juho. Lahko je odlična priloga ali celo samostojna jed. Dajmo ji priložnost s tem zanimivim receptom.
Gomoljna zelena, pogosto spregledana v primerjavi z drugo zelenjavo, je prava zakladnica okusa. Najpogosteje jo uporabljamo v osnovnih juhah (v goveji juhi je obvezna), vendar se odlično obnese tudi v kremnem pireju.
Ko jo spečemo v pečici ali popečemo na maslu, razvije prijetno sladkobo in mehko teksturo, okus je oreškast. Skratka, ta aromatični gomolj je kljub robustnemu videzu pravi kulinarični dragulj.
Pečena gomoljna zelena z zelišči
Če pa radi preizkušate nove recepte, je ta kot nalašč za vas. Gre za nekoliko drugačno pripravo gomoljne zelene, ne da bi jo olupili. Toda dobro jo moramo očistiti in zdrgniti, da odstranimo vso prst.
Pečemo jo kar dobri dve uri, da postane zares mehka in maslena, zato svetujemo, da ta recept preizkusite, ko boste naslednjič pekli kos mesa, ki zahteva dolgo peko.
Preizkusite recept:
Na podoben način lahko pripravite tudi pečeno gomoljno zeleno, nadevano z orehi in sirom z modro plesnijo:
Pečen gomolj zelene, nadevan z orehi in sirom z modro plesnijo
Gomolj zelene ni samo za juho, o ne - nadevajte ga in specite v pečici za odlično jesensko poslastico
Odlična tudi surova
Predvsem mladi gomolji zelene so odlični surovi. Za solato jo olupimo, nato pa jo bodisi naribamo bodisi narežemo na tanke palčke (julienne). Odlična je v kombinaciji z jabolkom, popečenimi orehi in jogurtovim prelivom. Zelena se lepo ujame tudi z ribo, na primer kot priloga dimljeni postrvi v elegantni predjedi po spodnjem receptu:
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se