© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Namesto kruhove posodice kar gomoljna zelena


Uredništvo
1. 11. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Gomoljna zelena še zdaleč ni samo dodatek za dobro juho. Lahko je odlična priloga ali celo samostojna jed. Dajmo ji priložnost s tem zanimivim receptom.

Pečena gomoljna zelena
Dober Tek
V lupini pečena gomoljna zelena bo očarala omizje

Gomoljna zelena, pogosto spregledana v primerjavi z drugo zelenjavo, je prava zakladnica okusa. Najpogosteje jo uporabljamo v osnovnih juhah (v goveji juhi je obvezna), vendar se odlično obnese tudi v kremnem pireju

Ko jo spečemo v pečici ali popečemo na maslu, razvije prijetno sladkobo in mehko teksturo, okus je oreškast. Skratka, ta aromatični gomolj je kljub robustnemu videzu pravi kulinarični dragulj.

Pečena gomoljna zelena z zelišči

Če pa radi preizkušate nove recepte, je ta kot nalašč za vas. Gre za nekoliko drugačno pripravo gomoljne zelene, ne da bi jo olupili. Toda dobro jo moramo očistiti in zdrgniti, da odstranimo vso prst.

Preberite še

Pečemo jo kar dobri dve uri, da postane zares mehka in maslena, zato svetujemo, da ta recept preizkusite, ko boste naslednjič pekli kos mesa, ki zahteva dolgo peko.

Preizkusite recept:

Na podoben način lahko pripravite tudi pečeno gomoljno zeleno, nadevano z orehi in sirom z modro plesnijo:

Odlična tudi surova

Predvsem mladi gomolji zelene so odlični surovi. Za solato jo olupimo, nato pa jo bodisi naribamo bodisi narežemo na tanke palčke (julienne). Odlična je v kombinaciji z jabolkom, popečenimi orehi in jogurtovim prelivom. Zelena se lepo ujame tudi z ribo, na primer kot priloga dimljeni postrvi v elegantni predjedi po spodnjem receptu:

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.