Ribez

Sadna grmovnica, ki je nekoč veljala za eliksir življenja

Mare Koren
16. 6. 2024, 10.40
Deli članek:

Poznamo tri vrste ribeza: rdečega, črnega in kosmuljo. Sort ribezov pa je nešteto. Beli in rumeni ribez sta le sorti rdečega ribeza, nista posebna vrsta. Vzgojili so tudi križanca med črnim ribezom in kosmuljo, ki se imenuje josta.

Profimedia
Odlično vpliva na razpoloženje, spodbuja pa tudi delovanje srca in živčevja.

Vsi ribezi so zelo nezahtevne sadne grmovnice. So prezimno trdni, z njimi ni veliko dela in uspevajo v skromnih razmerah. Vsebujejo veliko vitamina C in drugih koristnih snovi za zdravje. S samo 30 do 40 ribezovimi jagodami zadostimo dnevnim potrebam po vitaminu C. Ribez je zelo okusen, iznjega delamo sokove, marmelade, sladice … seveda pa uživamo tudi svežega.

V rabi listi in plodovi

Poleg obilice vitamina C vsebuje še vitamina A in B3 ter minerale kalcij, kalij, železo in mangan. Zdravilni so listi in plodovi. Iz listov tradicionalno pripravljamo čaj, ki pomaga pri težavah z ledvicami in mehurjem. Nabiramo jih pred cvetenjem ali po njem, torej aprila ali avgusta. Posušimo jih tudi za pripravo čaja pozimi. S svežimi listi lahko natremo mesto pika žuželke ter tako ublažimo srbenje in bolečino. Tudi sadeži so zdravilni. Učinkujejo diuretično. V sezoni, ko ribez zori (junij, julij), si je priporočljivo privoščiti prečiščevalno kuro iz teh sadežev. Čisti kri, ugodno vpliva na prebavo, uničuje škodljive bakterije v telesu, pospešuje znojenje. Uživanje ribeza pomaga pri tvorbi hormonov, varuje sluznico, pomirja in izboljšuje razpoloženje, ugodno vpliva na srce in živčevje. Skratka, je izjemno koristna, a poceni rastlina, ki uspeva na vsakem vrtu.

Dreamstime
Poznamo rdeči, beli in črni ribez.

Krepi jetra in blaži artritis

Ribez nekaterim predstavlja tudi eliksir življenja, ker tako koristi celotnemu telesu. Še posebej cenjeni so sok, vino in ribezov liker. Ljudska modrost pravi: pijte ribezov sok nezmerno, ker premaga utrujenost, krepi jetra in blaži artritis. Surov ali kuhan ribezov sok priporočajo tudi pri nahodu in angini. Ribez naj bi lajšal revmatične in artritične težave, pomaga tudi pri putiki. Za najbolj zdravilnega velja črni ribez, zaradi visokega deleža antocianov, flavonoidov in drugih koristnih snovi. Sledi mu rdeči ribez ter nato rumeni in beli. Črni ribez ima sicer zelo močno, posebno aromo in ga veliko ljudi ne mara. Kombiniramo ga z drugimi ribezi ali sadjem. Tudi pri bolečem grlu si lahko pomagamo z ribezom. Sok zmešamo z limoninim sokom in grgramo.

Pomaga pri herpesu

Laboratorijske analize na Japonskem so pokazale, da snovi v črnem ribezu zavirajo širjenje virusa herpes simplex. Nasvet: Ribezov sok zamrznite v ledeno kocko in z njo večkrat na dan potegnite po bolečem mehurčku ob ustnici. Mraz dodatno omili srbenje in pekoč občutek. Ko se herpes začne sušiti, posezite po medu, ki pospeši celjenje. Pomembno je, da uporabljate medicinski med, ki je na voljo v lekarnah, in ne običajnega, ki je naprodaj v trgovinah, saj ta morda vsebuje veliko sladkorja, kar lahko vodi do glivične okužbe.

Ribezova marmelada

Naredimo jo lahko iz ribeza katerekoli barve. Zelo okusna pa bo, če uporabimo ribez različne barve in dodamo še jagode, maline ali češnje. Uporabimo, kar imamo na voljo. Marmelada iz rdečega ribeza je osnova linške torte in linških piškotov. Sestavine:1 kg ribeza, 500 g sladkorja (uporabite lahko rjavega), sok 1 limone. Priprava: Ribez zmešajte s sladkorjem. Kuhajte 30–40 minut na zmernem ognju in večkrat premešajte. S paličnim mešalnikom zmeljite in dodajte limonin sok. Nekateri dodajo tudi vaniljev sladkor. Še vroče nadevajte v vroče kozarčke in jih pokrijte z brisačo ter pustite čez noč, da se počasi ohladijo. Nato shranite na hladno in temno mesto.

Dreamstime
S 40 ribezovimi jagodami že zadostimo dnevnim potrebam po vitaminu C.