Skrivnost svilnato kremne bučne juhe
Skrivnost tega recepta je burrata, ki juhi doda svilnato kremast pridih. Postrežena s popečenimi bučnimi semeni in dobrim domačim kruhom postane prava jesenska poslastica, ki pogreje dušo.

Ko se jeseni dnevi skrajšajo in zrak postane hladnejši, še kako prija skodelica vroče, kremaste juhe. Med kraljicami jesenskih okusov je zagotovo maslena buča, ki s svojo naravno sladkobo in žametno strukturo kar kliče po tovrstni pripravi. Če jo spečemo v pečici, se njen okus še okrepi, saj karamelizacija povzdigne sladkost in ustvari bogato osnovo za juho.
Sestavine (za 6–8 porcij)
- 1 maslena buča
- 1 večja čebula
- 2–3 žlice oljčnega olja
- 1 l jušne osnove
- 1 burrata (lahko tudi več, če želite bolj kremasto teksturo)
- 1–2 žlici bučnega olja
- pest popečenih bučnih semen
- sol, sveže mlet poper
- 4 žlice kisle smetane
- ščepec muškatnega oreščka (po želji)
- vejica timijana ali rožmarina (po želji)
Priprava
1. Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na večje kocke. Razporedimo jih po pekaču, pokapamo z oljčnim oljem, posolimo in popramo. Pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, približno 40 minut, da se zmehča in rahlo karamelizira.
2. Medtem na malo olja prepražimo na drobno nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo pečeno bučo, prilijemo jušno osnovo in zavremo.
3. Vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom v svilnato gladko juho. Če bo tekstura pregosta, dodajte več jušne osnove. Na koncu vmešamo burrato in kislo smetano ter po želji začinimo z muškatnim oreščkom in svežimi zelišči. Tako pripravljeno juho še vročo postrežemo – za piko na i jo pokapamo z bučnim oljem in potresimo s popečenimi bučnimi semeni.
NASVET: Če doma nimate dovolj jedcev, bo količina juhe iz ene buče morda prevelika. A nič zato! Ohlajeno juho prelijte v plastične posodice in shranite v zamrzovalni skrinji – tam vas bo čakala za tiste dni, ko boste potrebovali hitro in toplo razvajanje.
Namig: Pečena buča je čudovita tudi kot priloga – na kocke narezano lahko postrežete k mesnim jedem, denimo namesto krompirja.
Objavljeno v reviji Jana, št. št. 41, 14. oktober 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se