Hmelj iz domače shrambe pomirja živčnost in krče
Hmelj ni le za pivo – posušen pomirja želodec, umirja živce in krepi spanec.

Hmelj je posušen in pospravljen, dobimo ga pri zeliščarjih, lahko pa gremo na robove gozdov, kjer se prav zdaj vzpenja po grmovju. Posušimo ga in spravimo v steklene kozarce.
Blazina za spanje
Hmelj slavi kot pomirilo in sredstvo za spanje. Iz Kitajske se je po vsem svetu razširila blazina, napolnjena s posušenim hmeljem. Zvečer jo je treba poškropiti z vodo z nekaj kapljicami glicerina (nekateri pa jo škropijo kar z alkoholom), da se učinkovine aktivirajo. Čez nekoliko mokro blazino je seveda treba dati suho brisačo in spanec je menda nebeški. Hmelj je treba v blazini vsak mesec zamenjati. Najpametneje je, da si ga nakupimo pri proizvajalcih, v zeliščnih lekarnah je za polnjenje blazin le nekoliko predrag. Za polnjenje vzamemo prevleke običajnih blazin.
Hmeljev čaj
Blazina naj bi bila učinkovitejša kot čaj, ki pa tudi učinkuje, saj blaži živčno napetost in glavobol. 25 gramov hmelja kuhamo od 2 do 3 minute v pol litra vode, nato pustimo stati pet minut. Precedimo. Pri razdraženosti spijemo skodelico toplega čaja trikrat dnevno in obvezno pred spanjem, pri glavobolu pa vsaki dve uri, dokler ne popusti.

Hmeljev obkladek
Če se nam vnamejo živci, kar se največkrat zgodi na obrazu, rokah in nogah, uporabimo hmeljev obkladek. V vrečko iz tanke svile ali zelo tankega platna damo hmelj, nato vrečko zavežemo in potopimo za pet minut v vročo vodo. Lonec pokrijemo. Vrečko potegnemo iz vode, jo ožmemo in položimo na boleče mesto tako vroče, kot prenesemo. Pokrijemo z brisačo, da ostane obkladek čim dlje topel. Ko se začne ohlajati, pripravimo naslednji obkladek, da ga takoj zamenjamo, že uporabljenega pa še enkrat pogrejemo, to pot ga namakamo le eno minuto. Obkladka menjavamo toliko časa, da bolečina pojenja.
Mešanica za zdravje
Hmelj pomirja tudi želodčne krče in živčnost nasploh (krči so včasih posledica nervoze), zato je pametno, če si zapomnimo tale recept: v enakem razmerju zmešamo hmelj, repinec, sporiš, baldrijan in liste bele omele (bele jagode seveda pustimo pri miru, ker so strupene!). Tri žlice te mešanice damo v liter mrzle vode, zavremo in pokrito kuhamo deset minut. Precedimo in pijemo le po eno žlico večkrat na dan.
Objavljeno v reviji Jana, št. 38, 23. september 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se