Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zimski rez jablan v šolskem sadovnjaku Biotehniške šole Rakičan  


Jože Žerdin
3. 3. 2019, 12.17
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ob Biotehniški šoli Rakičan je velik šolski sadovnjak, kjer prevladujejo jablane različnih sort. Dijaki omenjene šole so ob lepem vremenu v začetku marca začeli s praktičnim izobraževanjem v šolskem sadovnjaku, kjer so ob strokovni pomoči učiteljice strokovnih predmetov sadjarstvo in vinogradništvo Gerde Ambruš Lukavac rezali sadno drevje.

ea3aa2cc4759d3a8726975a4c648a5e1.jpeg
Jože Žerdin
Rezanje sadnega drevja.

Ob tem so dijaki v šolskem sadovnjaku med drugim poleg reza spoznavali in prepoznavali tudi sorte jablan, v sadovnjaku so imajo namreč tako odporne starejše sorte, kot tudi novejše sorte. V praktičnem izobraževanju so se reza in spoznavanja učili dijaki vseh letnikov, ki obiskujejo šolo. Dijaki drugih letnikov so se učili osnov ter zgradbe drevesa, rezov ter gojitvenih oblik in sort, dijaki četrtega letnika pa so poleg reza sadnega drevja že vešči reza vinske trte.



d6b12d65e9180b0d27686bc849b57db0.jpeg
Jože Žerdin
Rezanje sadnega drevja.

Dijaki ob izobraževanju izpopolnjujejo teoretično in praktično izobraževanje, najprej so seveda usvojili teoretično znanje, ki so ga nato pokazali v praktičnem prikazu reza sadnega drevja v sadovnjaku. Ko bo sadovnjak v celoti obrezan, bodo dijaki sadno drevje poškropili proti prezimnim škodljivcem, nato paga bodo škropili na dva tedna oziroma po potrebi. Čaka jih še zelena rez ali osvetlitev sadnega drevja, nato pride faza redčenja plodov, pozno v jeseni pa bodo obirali jabolka.

8e629a0f3024a5a760e9cdc40911fce3.jpeg
Jože Žerdin
Dijaki so opravljali praktični del izobraževanja.

Šele takrat bo vidno, ali so drevje pravilno obrezali. Pridelek jabolk bodo nato v veliki meri porabili v šolski kuhinji za malice dijakov, hkrati bodo pridelali različne vrste sokov. Nekaj sadja bodo tudi posušili, preostali del pa namenili za žganjekuho turistični kmetiji Smodiš iz Otovec.

bb8f6f7f11b039184b2c92fb0e9b6da6.jpeg
Jože Žerdin
Rezanje sadnega drevja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.