© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Strojniki na sejmu Altermed v Celju


dolenjski-list
P. C.
15. 3. 2017, 11.10
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

altermed.jpg
altermed_1.jpg

V petek, 13. marca, se je novomeška Srednja strojna šola udeležila vsakoletnega sejma Altermed v Celju. Sodelovali so dijaki drugega letnika srednjega strokovnega izobraževanja - Jaka Kocmur, Matic Mohar in Matej Gramc z mentoricama Petro Colarič ter Natalijo Kirar. Tema letošnjega sejma je bila Odgovorno s hrano.

Na sejmu smo se predstavili ekošole in ekovrtci. Na naši stojnici so si obiskovalci lahko ogledali raziskavo o odpadni hrani, ki jo proizvedemo na Srednji strojni šoli. Raziskava je pokazala, da imamo vsako leto manj odpadne hrane zaradi skrbnega načrtovanja jedilnikov, k temu pa pripomore tudi možnost, da se nerazdeljena malica brezplačno razdeli dijakom po dvanajsti uri. Izračunali smo, da je količina odpadkov v litrih na osebo minimalna, saj znaša le 0,039 litra na osebo.

Na sejmu so dijaki v demonstracijski kuhinji predstavili tudi pripravo jedi iz presežka skuhane hrane ter spekli mesne kroglice, ki so jih obiskovalci z veseljem poskusili. Naši dijaki so bili še posebej veseli obiska stojnice ministra za kmetijstvo Dejana Židana in Bineta Volčiča, priznanega kuharskega mojstra.

MESNE KROGLICE (Avtorji: dijaki Srednje strojne šole Novo mesto)

Zelo pogosto nam od nedeljske goveje juhe ostane govedina. Iz nje lahko naredimo preproste mesne kroglice, ki nam bodo popestrile ponedeljkov jedilnik.

Preberite še

Sestavine:

Ostanki govedine iz goveje juhe
Drobtine
1 jajce
Šopek zelišč (peteršilj ali meta ali mešanica začimb po okusu; mleta paprika
1 čebula
1 žlička gorčice
Sol
Poper
Olje za cvrtje

Postopek priprave:

V mešalniku zmeljemo očiščene koščke govedine, čebule in zelišč. Zmes ne zmeljemo v pašteto, ampak naj bodo koščki še vidni. Zmes preložimo v posodo in ji dodamo preostale sestavine. Oblikujemo kroglice v velikosti oreha in jih ocvremo v vročem olju ali pa jih spečemo v pečici. Pečeš jih, dokler niso lepo zapečene. Preložimo jih na papirnato brisačko, ki vpije odvečno maščobo. Postrežemo z jogurtovo omako ali kečapom.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.