Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

„Ni treba biti vegan, da lahko jeste to hrano “


Majda Goznik
24. 6. 2020, 21.53
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ptujčana Igor in Lidija Gaber sta prvi kiosk s ponudbo veganske hrane Loving Hut odprla že pred desetimi leti. Začelo se je v Ljubljani, nadaljevalo v Celju in Mariboru, kjer sta kiosk zaprla in se posvetila veganski restavraciji, ki jo imata na Gosposvetski cesti. Z rastjo podjetja LH – G, d. o. o., pa sta se oba v celoti posvetila pripravi in strežbi veganske hrane. Oba sta imela dobri državni službi, najprej se je v podjetju v celoti zaposlila Lidija, nato še Igor. Prepričana sta, da v tem svetu trenutno primanjkuje veganske hrane, da se je mogoče zdravo prehranjevati tudi z obroki brez mesa.

1592737475_cg_veganstvo_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Pridelava mesa je trenutno največji onesnaževalec na svetu. O tem nihče ne poroča, 60 odstotkov vsega onesnaževanja na svetu izhaja iz te pridelave, onesnažuje se podtalnica, zaradi govedoreje se podirajo pragozdovi, ubijajo se živali.

Sploh se ne zavedamo, kako veliko mesa pojemo

„Veliko damo na kakovost, trudimo se za pripravo takšne hrane, ki jo jedo vsi. Tako pripravljamo tudi hamburgerje, ki niso iz mesa, golaž, ki ni iz mesa. Ni treba biti vegan, da lahko jeste to hrano. Naš cilj ni, da bi vsi postali vegani. Vsak sledi svojemu notranjemu čutu, občutku. Eden bo nadomestil en obrok v tednu z vegansko hrano, drugi bo vegansko hrano jedel en dan v tednu. Največji problem sodobnega sveta je zaslužkarstvo. Kaj se dogaja? Zjutraj jemo pašteto, za malico neke mesne namaze, salame, za kosilo zrezke. Dejansko ljudje na dan zaužijejo pet obrokov, ki pa so vsi mesni. Sploh se ne zavedamo, da pojemo toliko mesa. Nekoč smo jedli meso enkrat na dan ali celo enkrat na teden. Dejansko danes skoraj ni obroka, ko ne bi jedli mesa. Želimo pokazati, da se da jesti tudi obroke hrane, ki so pripravljeni brez mesa, a so enakovredni mesnim. Začetek pred desetimi leti je bil zelo težak, tudi zaradi surovin, ki sem jih moral iskati po celi Evropi. Danes surovine za naše jedi kupujemo v Zagrebu. Ne izbiramo najcenejših sestavin, zelo veliko sestavin je bio, ki pa jih ne moremo oglaševati, ker bi bili v prekršku. Ker če bi želeli naš vegi burger oglaševati kot bio, bi ga morali certificirati. Iz okusa samega pa je čutiti, da je v njem veliko bio sestavin. Vemo, da je to dobro za stranke,« je prepričan Igor Gaber.

Na voljo od hamburgerjev in dunajskih zrezkov do sladoleda

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.