10 najbogatejših živil, ki jih morate uvrstiti v svoj jedilnik
Rezultati nove raziskave razkrivajo seznam 10 najbogatejših živil za leto 2025. Najpomembnejša superživila so losos, stročnice in gobe.

Superhrana pravzaprav ni strokovni izraz, za katerega bi obstajala jasna formalna opredelitev. To je, preprosto povedano, beseda za nekatera živila, ki so izjemno bogata z bistvenimi hranili in prinašajo pomembne koristi za zdravje. »Na splošno so superživila odličen vir številnih pomembnih hranil,« pravi Tracy Gensler, registrirana dietetičarka in znanstvenica pri Pollock Communications.
10 najboljših superživil za leto 2025
Po mnenju več sto nutricionistov, ki so sodelovali v raziskavi, je letos za naj superživila razglašenih naslednjih 10 živil:
- fermentirana hrana
- borovnice
- semena
- avokado
- orehi
- zeleni čaj
- stročnice
- gobe
- starodavna zrna
- losos
Tri nova superživila na seznamu za leto 2025
Medtem ko je na seznamu 10 najboljših superživil za leto 2024 predstavljenih nekaj novih, zanimivih in celo presenetljivih novincev, recimo rastlinsko mleko, je za leto 2025 vključenih nekaj bolj znanih živil, vključno z lososom, stročnicami in gobami, ki jim je trenutno namenjene nekaj več pozornosti.

Stročnice
Gre pravzaprav za užitna semena iz notranjosti rastline, ki se nabirajo suha. Vključujejo živila, ki jih že poznate in imate radi, kot so fižol, čičerka, leča in suhi grah.
Kaj dela te »fižolčke« tako posebne? Kot kompleksen ogljikov hidrat so stročnice odličen vir do črevesja prijaznih vlaknin in energije ter rastlinskih beljakovin, železa, magnezija, folatov in kalija (1 skodelica kuhane leče vsebuje 16 % dnevne vrednosti kalija).
»Stročnice so tako bogate s hranili, da so v prehranjevalnih smernicah razvrščene tako med beljakovine kot med zelenjavo,« pravi Gensler. Dodaja, da so stročnice še posebno dober vir topnih vlaknin, ki pomagajo nadzorovati raven holesterola v krvi. »Topne vlaknine fermentirajo bakterije v debelem črevesu, pri čemer nastanejo kratkoverižne maščobne kisline, ki imajo protivnetne in zdravstvene učinke,« pojasnjuje.
Gobe
Polne in okusne gobe so vsestranska zelenjava, ki si zasluži mesto na vašem tedenskem jedilniku. Na zunaj morda niso videti tako svetle in barvite kot kakšno sadje ali zelenjava, a užitne gobe vseh vrst vsebujejo podobno veliko mikrohranil in rastlinskih spojin.

Vključujejo vitamine in minerale, ki podpirajo kognicijo in krepijo imunski sistem, kot so vitamin A, več vitaminov B, vitamin D in drugi. Predvsem, dodaja Gensler, so gobe bogate z vlakninami, selenom, kalijem in bakrom, antioksidanti, ki pomagajo telesu v boju proti oksidativnemu stresu, povezanemu s poškodbami tkiva, kroničnimi boleznimi in staranjem.
Preberite tudi:
- Aminokislina, ki pripomore h gradnji kolagena
- S temi živili preprečite zadrževanje vode v telesu
- Kdaj je voda z okusom dejansko zdrava?
Losos
Morda je losos, o katerem se največ govori in je najbolj priporočljiva mastna riba, končno prešel med svoje vrstnike superživila. Vsi morski sadeži, vključno z lososom, so bogat vir pustih beljakovin.
Losos vsebuje tudi maščobni kislini omega 3: eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA), ki sta koristni za nevrološko zdravje in celične membrane ter lahko znižata raven trigliceridov v krvi, pravi Gensler.
Visoke ravni trigliceridov skupaj z visokimi ravnmi lipoproteinov nizke gostote (LDL) in nizkimi ravnmi lipoproteinov visoke gostote (HDL) so povezane s kopičenjem maščob v stenah arterij, kar lahko poveča tveganje za kap.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se