© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

6 živil, ki nas poleti najbolje hidrirajo


K.C.
5. 6. 2025, 05.55
Posodobljeno
11:21
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V vročih mesecih je pametno, da si privoščimo najboljšo hrano za hidracijo, živila, ki vsebujejo več kot 90 odstotkov vode.

paradižnik in kumarica.jpg
Profimedia
Med prvorazredno hrano za hidracijo uvrščamo paradižnike in kumare.

Poleti, ko se lahko zaradi visokih temperatur normalno ravnovesje vode v telesu poruši že samo s potenjem, je še toliko bolj pomembna hrana za hidracijo. Z izbiro naslednjih živil za lahke poletne obroke boste ostali ne le hidrirani in osveženi, temveč tudi nahranjeni in polni energije, saj so v njih prav tako nepogrešljivi vitamini in minerali. 

Lubenica

Lubenica vsebuje 92 odstotkov vode in je prava poletna zvezda, kar si več kot zasluži. Bogata je z vitaminoma C in A ter antioksidantom likopenom, ki ščiti celice. Najboljša je sveža v sadnih solatah ali kot osvežilen sok, saj tako ohrani vso vodo.

Melona

V meloni, ki je sladka in sočna, najdemo 90 odstotkov vode. Vsebuje vitamin C, vitamin A in kalij, ki podpira ravnovesje elektrolitov. Poskusite jo v smutijih ali kot prigrizek z nekaj kapljicami limone za ohranitev svežine.

lubenica melona.jpg
Profimedia
Lubenica in melona sta polni vitaminov C in A.

Kumare

Kumare so s 95 odstotki vode hidracijski prvak. Ponujajo vitamin K, magnezij in silicij za zdravo kožo. Odlične so v hladnih solatah, kot je caciki, ali v osvežilni vodi z meto.

Zelena 

Zelena je polna vitamina K, folne kisline ter kalija, ter ima 94 odstotkov vode. Uporabite jo v zelenih smutijih ali kot hrustljav dodatek k solatam, da ostane sveža in hidratantna.

zelena.jpg
Profimedia
V zeleni je prav tako folna kislina, ki zmanjšuje tveganje za srčno-žilna obolenja.

Jagode

Jagode vsebujejo 91 odstotkov vode in so sladek vir vitamina C, mangana in antioksidantov. Popolne so v sadnih skledah ali kot dodatek k jogurtu, kar ohrani njihovo sočnost.

jagode.jpg
Profimedia
Jagode so sladek vir antioksidantov.

Paradižnikova omaka za ozimnico
dober-tek · Recept

Domača paradižnikova omaka

Shranki iz sončne poletne zelenjave so najboljši - domača paradižnikova omaka vam bom polepšala turobne jesenske in zimske dni.

1 h
Enostavno

Paradižnik 

Paradižnik, z okoli 94 odstotki vode, vsebuje likopen, vitamin C in kalij. Najboljši je v gaspaču ali svežih solatah, kjer voda ostane nespremenjena.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.