
Domača paradižnikova omaka
Shranki iz sončne poletne zelenjave so najboljši - domača paradižnikova omaka vam bom polepšala turobne jesenske in zimske dni.
Domača paradižnikova omaka
Shranki iz sončne poletne zelenjave so najboljši - domača paradižnikova omaka vam bom polepšala turobne jesenske in zimske dni.

Sestavine
- 3 kg paradižnika
- 3 čebule
- 6 strokov česna
- olje za praženje
- zeliščni šopek (rožmarin, bazilika, peteršilj, origano ali druge začimbe po okusu)
- manjši gomolj zelene
- 3 korenčki
- 1 dl oljčnega olja
- 3 žličke sladkorja
- 3 žličke soli

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 3 kg paradižnika
- 3 čebule
- 6 strokov česna
- olje za praženje
- zeliščni šopek (rožmarin, bazilika, peteršilj, origano ali druge začimbe po okusu)
- manjši gomolj zelene
- 3 korenčki
- 1 dl oljčnega olja
- 3 žličke sladkorja
- 3 žličke soli
Postopek
Paradižnike operemo in narežemo na kose. Ob tem jim odstranimo mehke notranje dele in semena ter jih odlagamo na večje plastično cedilo, da iz njih odteka sok.
Olupimo čebulo in česen, ju narežemo ter ju v večjem loncu popražimo na olju, da se nekoliko razpustita. Dodamo paradižnik in vse preostale sestavine ter jih na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se povsem zmehčajo, izpareti pa mora tudi precej vode.
Ko je omaka dovolj gosta, iz nje odstranimo zeliščni šopek. Preložimo jo v pasirko in ločimo vse lupine od mehkih delov. Pretlačeno gosto omako ponovno zavremo in zelo vročo naložimo v prekuhane kozarce za vlaganje. Tesno jih zapremo in počasi ohlajamo, pokrite s krpo.