Kaj boste skuhali danes?
Dušena stebelna zelena z belim vinom in smetano
Zelenjavna priloga bo še boljša z dodatkom kakovostnega vina
Dušena stebelna zelena z belim vinom in smetano
Zelenjavna priloga bo še boljša z dodatkom kakovostnega vina
Sestavine
- 2 šopa stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 3 dl belega vina
- 1,5 dl piščančje jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- nekaj vejic svežega pehtrana (ali žlica zamrznjenega ali suhega)
Podpora imunskemu sistemu in dvig energije - na žlico
Na siv jesenski dan naše telo in duša zahrepenita po krožniku domače juhice. Bistra ingverjeva juha s piščančjimi cmočki pa je tudi odlična podpora za zdravje.
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Sestavine
- 2 šopa stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 3 dl belega vina
- 1,5 dl piščančje jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- nekaj vejic svežega pehtrana (ali žlica zamrznjenega ali suhega)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Stebelno zeleno ločimo na stebla in jih očistimo. Večje kose narahlo olupimo, saj so lahko nekoliko vlaknasti. Stebla narežemo na palčke in jih zložimo v velik pekač. Priložimo česen, ki smo ga rahlo strli s ploščatim delom noža, ter prilijemo belo vino in jušno osnovo.
Pekač tesno pokrijemo z dvojno plastjo aluminijaste folije in postavimo v pečico za 1 uro in 30 minut. Nato folijo odstranimo, primešamo smetano in vrnemo v pečico še za 30 minut, da je zelena zelo mehka, omaka pa malo povre. Jed posujemo s pehtranovimi lističi in ponudimo.
Nasvet
Za vegetarijansko različico lahko v tem receptu piščančjo jušno osnovo zamenjamo z zelenjavno.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Testenine z zelenjavno omako
Paradižnikovo omako, v kateri se skriva še druga zelenjava, lahko tudi zamrznemo.
Ribezovi krofki
Rezanci udon z rakci
Hitro pripravljeni rezanci z rakci bodo odlični za malico, kosilo ali večerjo