Živila, ki vam pomagajo ohraniti energijo čez dan
Turobni dnevi. Dež, hlad, malo sonca … Le kaj naj bi nas dvignilo iz postelje in navdalo z veseljem?
Med svetle trenutke jutra zagotovo spada vonj sveže kuhane kave. Nič ne bo narobe, če si boste skodelico privoščili po zajtrku in morda še kakšno po kosilu. A pretiravanje, ki se pojavlja pri mnogih, ima ogromno negativnih vplivov na zdravje. Prepogosto uživanje kave lahko povzroči rano na želodcu in živčnost.
Strokovnjaki so ugotovili tudi, da prepogosto uživanje kave slabi kosti, torej povzroča osteoporozo. Preverili smo, kako si lahko zagotovite več energije, ne da bi posegli po tej temni razvadi.
Privoščite si avokado
Avokado bi se moral na naših jedilnikih zagotovo znajti pogosteje. Vsebuje veliko zdravih maščob in pantotensko kislino. Bogat je z vitamini skupine B, ki pomagajo celicam, da pretvorijo hrano v gorivo. Bogat je tudi z vlakninami, ki pripomorejo k postopnemu dviganju glukoze v krvi, zato ni nezdravega nihanja.
Ne pozabite na banane
Banane vsebujejo kombinacijo zdravih ogljikovih hidratov in kalija. V njih je tudi veliko naravnega sladkorja, ki hitro preide v kri in telesu daje energijo. Banane priporočajo celo tistim, ki so v preteklosti popili preveč kave in imajo težave zaradi želodčnih razjed. Raziskave so namreč pokazale, da banane spodbujajo nastajanje celic in sluzi v želodčni sluznici. Obložile in okrepile naj bi želodčno steno ter pomagale zdraviti in preprečevati razjede.
Jejte zeleno
Za zajtrk si pripravite energijski napitek iz zelenolistne zelenjave. Zelena zelenjava ima namreč skoraj tak učinek kot energijski napitki. Vsebuje malo kalorij, a je izjemno bogata z različnimi vitamini in minerali. Izstopata predvsem železo in vitamin C, pa tudi folati in magnezij. Kombinacija železa in vitamina C preprečuje anemijo, katere značilen simptom je utrujenost.
Pečen gomolj zelene, nadevan z orehi in sirom z modro plesnijo
Gomolj zelene ni samo za juho, o ne - nadevajte ga in specite v pečici za odlično jesensko poslastico
Sladki krompir za več energije in dobro voljo
Sladki krompir ne spada v isto botanično skupino kot navadni krompir, čeprav velja za škrobnato živilo s številnimi koristnimi lastnostmi. Vsebuje namreč ogromno prehranskih vlaknin in tudi antioksidantov iz skupine karotenoidov. V njem je veliko vitaminov A, B6, C in D, pa kalija in kar nekaj kalcija.
Izpostavljamo pa železo, mineral, ki nam zagotavlja dovolj energije in normalno tvorbo belih krvnih celic. Zagotavlja tudi imunsko odpornost in nas varuje pred oksidativnim stresom. Sladki krompir vsebuje tudi magnezij, element, ki pomirja in sprošča. Izjemno pomemben je pri večjih telesnih obremenitvah, varuje zdravje srca in krvi, krepi kosti in živčni sistem.
Mnogi se bodo zmrdovali, češ da sladki krompir vsebuje veliko sladkorjev. To sicer drži, a je treba poudariti, da se sladkorji iz sladkega krompirja počasi sproščajo v krvni obtok in tako zagotavljajo enakomeren dotok energije – brez hitrih dvigov in padcev krvnega sladkorja. Zato je sladki krompir tudi živilo, ki ga lahko uživajo ljudje s sladkorno boleznijo.
Pest oreščkov za hitro poživitev
Če vas sredi dopoldneva ali popoldneva ujame utrujenost, namesto kave posezite po pestici oreščkov. Mandlji, orehi, lešniki in pistacije so naravni viri energije, bogati z zdravimi maščobami, beljakovinami in vlakninami. Vsebujejo tudi magnezij, ki pomaga zmanjševati občutek utrujenosti in podpira delovanje živčnega sistema.
Poleg tega njihovi počasneje sproščajoči se ogljikovi hidrati poskrbijo, da energija traja dlje časa. Za dodatno spodbudo razpoloženja jih lahko kombinirate z nekaj koščki temne čokolade – ta vsebuje teobromin in serotonin, ki blagodejno vplivata na razpoloženje.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se