© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pečen gomolj zelene, nadevan z orehi in sirom z modro plesnijo

Gomolj zelene ni samo za juho, o ne - nadevajte ga in specite v pečici za odlično jesensko poslastico

Pečen gomolj zelene, nadevan z orehi in sirom z modro plesnijo

Gomolj zelene ni samo za juho, o ne - nadevajte ga in specite v pečici za odlično jesensko poslastico

Čas priprave 1 h 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 velik gomolj zelene (800 g–1kg)
  • 60 g orehov
  • 1 žlička timijana
  • 100 g sira z modro plesnijo
  • 50 g masla
  • 1 dl medu
  • sol

Sestavine

  • 1 velik gomolj zelene (800 g–1kg)
  • 60 g orehov
  • 1 žlička timijana
  • 100 g sira z modro plesnijo
  • 50 g masla
  • 1 dl medu
  • sol

Postopek

1

Gomolj zelene olupimo, tako da ohranimo kar se da okroglo obliko. Na vrhu zarežemo vanj z modelčkom za piškote s premerom 6 do 7 cm ali pa kar z nožem; tako bomo gomolj laže izdolbli. S pripravo za rezanje kroglic iz melone ali za izrezovanje jabolčnega peščišča ga izdolbemo vsaj do polovice.

2

2. Pečico segrejemo na 180 °C. Orehe suho popražimo in nasekljamo, sir nadrobimo, maslo narežemo na koščke. V skledici zmešamo orehe, sir in timijan ter z njimi napolnimo vdolbino v zeleni – nič zato, če gleda nadev iz nje. Nato položimo na delovno površino tolikšen kos aluminijeve folije, da bomo lahko vanj zavili celo zeleno. Postavimo jo na sredino folije, jo na vrhu obložimo s koščki masla, pokapamo z medom in potresemo s soljo. Ovijemo jo s folijo, v kateri ne sme ostati nobena špranja, in damo v pečico za 1 uro in 15 minut oziroma dokler se ne zmehča. Tedaj folijo razpremo in pečemo gomolj še 15 minut, da dobi zlato rjavo barvo. Postrežemo ga na deski za rezanje, sokove od peke pa prelijemo v posodico, da bomo z njimi pokapali posamezne porcije.

Priljubljeni recepti

Jagodna sladica v kozarcu

Svežina, preprostost, domiselnost, prefinjenost … vse to v enem kozarcu!

10 min
Enostavno

Pečen piščanec s pikantno klobaso in mladim krompirjem

Zlato zapečen piščanec kar vabi k mizi!

2 h
Enostavno

Prekajena gnjat s kislim zeljem in krompirjem iz rimskega lonca

Ideja kako uporabiti kislo zelje v zimskih dneh.

Enostavno

Jagodni tiramisu z desertnim vinom

Čudovito kremasta italijanska sladica

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.