© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ajdova granola z orehi in semeni

Ajdova kaša malo drugače

Ajdova granola z orehi in semeni

Ajdova kaša malo drugače

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 porcij
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

granola

  • 85 g ajdove kaše
  • 4 datlji medjool
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 2 žlici repičnega olja
  • 25 g sončničnih semen
  • 25 g bučnih semen
  • 25 g mandljevih lističev
  • 50 g orehovih polovičk
  • 50 g zlatih rozin (sultanin)

jogurt s sadjem (za 2 porciji)

  • 3 dl manj mastnega navadnega jogurta
  • 2 zreli nektarini ali breskvi
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

granola

  • 85 g ajdove kaše
  • 4 datlji medjool
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 2 žlici repičnega olja
  • 25 g sončničnih semen
  • 25 g bučnih semen
  • 25 g mandljevih lističev
  • 50 g orehovih polovičk
  • 50 g zlatih rozin (sultanin)

jogurt s sadjem (za 2 porciji)

  • 3 dl manj mastnega navadnega jogurta
  • 2 zreli nektarini ali breskvi

Postopek

1

Ajdovo kašo čez noč namočimo v hladni vodi. Naslednji dan jo odcedimo in oplaknemo. Datlje izkoščičimo in jih damo v kozico, prilijemo 3 dl vode, dodamo cimet in s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo. Dodamo ajdovo kašo, zavremo in nepokrito kuhamo 5 minut, da nastane kašasta zmes. Medtem pečico segrejemo na 150 °C in dva velika pekača obložimo s papirjem za peko.

2

V ajdovo zmes vmešamo kosmiče in olje, nato majhne kupčke mešanice polagamo na pekača. Pečemo 15 minut, nato kupčke pazljivo odluščimo s papirja in jih obrnemo. Pečemo še najmanj 15 minut, da postanejo čvrsti in se zlato obarvajo. Med peko jih pogosto obrnemo.

3

Ko so kupčki dovolj suhi, jih stresemo v skledo in pomešamo z oreščki, semeni in rozinami. Ko se ohladijo, jih ponudimo: vsak dobi dobro pest granole z jogurtom in na rezine narezanim sadjem, preostalo granolo pa shranimo v nepredušno zaprto posodo, kjer se ohrani do 1 teden.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.