Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
granola
- 85 g ajdove kaše
- 4 datlji medjool
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g ovsenih kosmičev
- 2 žlici repičnega olja
- 25 g sončničnih semen
- 25 g bučnih semen
- 25 g mandljevih lističev
- 50 g orehovih polovičk
- 50 g zlatih rozin (sultanin)
jogurt s sadjem (za 2 porciji)
- 3 dl manj mastnega navadnega jogurta
- 2 zreli nektarini ali breskvi
Prazniki pred vrati: ideje za okusna darila
Sicer je še dovolj časa, da se na obdarovanje ustrezno pripravite, a če se poznate in veste, da boste darila iskali v zadnjem hipu, morda kar shranite te ideje.
Recept za najboljše domače kuhano vino
Začenja se sezona kuhanega vina. Preberite naše nasvete in pripravite pravi aromatični napitek za zimska druženja.
Ajdovi štruklji s kostanjem – kralji jesenske kuhinje
Ajdovi štruklji so klasika slovenske kuhinje. Z dodatkom kostanja pa postanejo prava jesenska poslastica, ki združi tradicijo in toplino doma.
Sestavine
granola
- 85 g ajdove kaše
- 4 datlji medjool
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g ovsenih kosmičev
- 2 žlici repičnega olja
- 25 g sončničnih semen
- 25 g bučnih semen
- 25 g mandljevih lističev
- 50 g orehovih polovičk
- 50 g zlatih rozin (sultanin)
jogurt s sadjem (za 2 porciji)
- 3 dl manj mastnega navadnega jogurta
- 2 zreli nektarini ali breskvi
Postopek
Ajdovo kašo čez noč namočimo v hladni vodi. Naslednji dan jo odcedimo in oplaknemo. Datlje izkoščičimo in jih damo v kozico, prilijemo 3 dl vode, dodamo cimet in s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo. Dodamo ajdovo kašo, zavremo in nepokrito kuhamo 5 minut, da nastane kašasta zmes. Medtem pečico segrejemo na 150 °C in dva velika pekača obložimo s papirjem za peko.
V ajdovo zmes vmešamo kosmiče in olje, nato majhne kupčke mešanice polagamo na pekača. Pečemo 15 minut, nato kupčke pazljivo odluščimo s papirja in jih obrnemo. Pečemo še najmanj 15 minut, da postanejo čvrsti in se zlato obarvajo. Med peko jih pogosto obrnemo.
Ko so kupčki dovolj suhi, jih stresemo v skledo in pomešamo z oreščki, semeni in rozinami. Ko se ohladijo, jih ponudimo: vsak dobi dobro pest granole z jogurtom in na rezine narezanim sadjem, preostalo granolo pa shranimo v nepredušno zaprto posodo, kjer se ohrani do 1 teden.