Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
granola
- 85 g ajdove kaše
- 4 datlji medjool
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g ovsenih kosmičev
- 2 žlici repičnega olja
- 25 g sončničnih semen
- 25 g bučnih semen
- 25 g mandljevih lističev
- 50 g orehovih polovičk
- 50 g zlatih rozin (sultanin)
jogurt s sadjem (za 2 porciji)
- 3 dl manj mastnega navadnega jogurta
- 2 zreli nektarini ali breskvi
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
granola
- 85 g ajdove kaše
- 4 datlji medjool
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g ovsenih kosmičev
- 2 žlici repičnega olja
- 25 g sončničnih semen
- 25 g bučnih semen
- 25 g mandljevih lističev
- 50 g orehovih polovičk
- 50 g zlatih rozin (sultanin)
jogurt s sadjem (za 2 porciji)
- 3 dl manj mastnega navadnega jogurta
- 2 zreli nektarini ali breskvi
Postopek
Ajdovo kašo čez noč namočimo v hladni vodi. Naslednji dan jo odcedimo in oplaknemo. Datlje izkoščičimo in jih damo v kozico, prilijemo 3 dl vode, dodamo cimet in s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo. Dodamo ajdovo kašo, zavremo in nepokrito kuhamo 5 minut, da nastane kašasta zmes. Medtem pečico segrejemo na 150 °C in dva velika pekača obložimo s papirjem za peko.
V ajdovo zmes vmešamo kosmiče in olje, nato majhne kupčke mešanice polagamo na pekača. Pečemo 15 minut, nato kupčke pazljivo odluščimo s papirja in jih obrnemo. Pečemo še najmanj 15 minut, da postanejo čvrsti in se zlato obarvajo. Med peko jih pogosto obrnemo.
Ko so kupčki dovolj suhi, jih stresemo v skledo in pomešamo z oreščki, semeni in rozinami. Ko se ohladijo, jih ponudimo: vsak dobi dobro pest granole z jogurtom in na rezine narezanim sadjem, preostalo granolo pa shranimo v nepredušno zaprto posodo, kjer se ohrani do 1 teden.