
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
granola
- 85 g ajdove kaše
- 4 datlji medjool
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g ovsenih kosmičev
- 2 žlici repičnega olja
- 25 g sončničnih semen
- 25 g bučnih semen
- 25 g mandljevih lističev
- 50 g orehovih polovičk
- 50 g zlatih rozin (sultanin)
jogurt s sadjem (za 2 porciji)
- 3 dl manj mastnega navadnega jogurta
- 2 zreli nektarini ali breskvi

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
granola
- 85 g ajdove kaše
- 4 datlji medjool
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g ovsenih kosmičev
- 2 žlici repičnega olja
- 25 g sončničnih semen
- 25 g bučnih semen
- 25 g mandljevih lističev
- 50 g orehovih polovičk
- 50 g zlatih rozin (sultanin)
jogurt s sadjem (za 2 porciji)
- 3 dl manj mastnega navadnega jogurta
- 2 zreli nektarini ali breskvi
Postopek
Ajdovo kašo čez noč namočimo v hladni vodi. Naslednji dan jo odcedimo in oplaknemo. Datlje izkoščičimo in jih damo v kozico, prilijemo 3 dl vode, dodamo cimet in s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo. Dodamo ajdovo kašo, zavremo in nepokrito kuhamo 5 minut, da nastane kašasta zmes. Medtem pečico segrejemo na 150 °C in dva velika pekača obložimo s papirjem za peko.
V ajdovo zmes vmešamo kosmiče in olje, nato majhne kupčke mešanice polagamo na pekača. Pečemo 15 minut, nato kupčke pazljivo odluščimo s papirja in jih obrnemo. Pečemo še najmanj 15 minut, da postanejo čvrsti in se zlato obarvajo. Med peko jih pogosto obrnemo.
Ko so kupčki dovolj suhi, jih stresemo v skledo in pomešamo z oreščki, semeni in rozinami. Ko se ohladijo, jih ponudimo: vsak dobi dobro pest granole z jogurtom in na rezine narezanim sadjem, preostalo granolo pa shranimo v nepredušno zaprto posodo, kjer se ohrani do 1 teden.