Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Za manj bolečin
Čas branja 1 min.

Dieta za putiko: 5 najboljših živil in jedilnik za 3 dni


K.C.
12. 6. 2025, 05.55
Posodobljeno
09:37
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kogar muči protin, si lahko učinkovito pomaga že s pravo izbiro hrane oziroma z dieto za putiko, kakor prav tako imenujemo to presnovno bolezen.

putika.jpg
Profimedia
Zdravstvene težave, značilne za protin, je mogoče omiliti že z ustrezno prehrano.

Putika (protin), presnovna bolezen, ki jo povzroča kopičenje sečne kisline, pogosto, kar štirikrat pogosteje prizadene starejše moške in se kaže z bolečimi vnetji sklepov; ženske redko zbolijo pred menopavzo. Za zmanjšanje simptomov, preprečevanje napadov in izboljšanje kakovosti življenja je ključna pravilna prehrana – dieta za putiko.

Kaj jesti in kaj ne

Izogibajte se hrani, bogati s purini, kot so rdeče meso, morski sadeži, drobovina in alkohol, saj omenjene organske spojine zvišujejo sečno kislino. Priporočljivi so sadje, zelenjava, polnozrnati in mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob, ki pomagajo uravnavati sečno kislino in vnetja.

češnje.jpg
Profimedia
Češnje so klinično dokazano sadje številka ena v dieti za putiko oziroma prehrani vseh, ki jih pestijo boleča vnetja sklepov.

Pet najboljših živil za putiko

  • Češnje: Izven sezone so podobno učinkovite vložene ali suhe, a brez dodanega sladkorja. Po več študijah v zbirki ameriške Nacionalne knjižnice za medicino so češnje sadje številka ena, kar zadeva priporočljivo hrano za bolnike s putiko, saj njihovo uživanje znižuje raven sečne kisline, prav tako vsebujejo visoke ravni antocianinov, ki imajo protivnetne in antioksidativne lastnosti.
  • Laneno seme: Bogato z omega-3 in prav tako zmanjšuje vnetja.
  • Zelena listnata zelenjava: Nizka vsebnost purinov, visoka vsebnost antioksidantov.
  • Polnozrnati kosmiči: Podpirajo prebavo in uravnavajo presnovo.
  • Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob: Zmanjšujejo tveganje za napade.
granola.jpg
Profimedia
Izven sezone lahko uživamo suhe češnje v granoli oziroma v navadni mešanici z ovsenimi kosmiči.

Jedilnik za tri dni

Prvi dan


Zajtrk: Ovseni kosmiči z nemastnim jogurtom in češnjami.
Kosilo: Solata s špinačo, piščančje prsi, kuhan kuskus.
Večerja: Pečena zelenjava (bučke, paprika) z lanenim semenom in puran.
Prigrizki: Jabolko, pest mandljev ali nemasten sir.

Drugi dan


Zajtrk: Polnozrnati toast z nemastno skuto in borovnicami.
Kosilo: Kuhan riž z zelenjavo (brokoli, korenje) in pečena postrv.
Večerja: Solata z rukolo, paradižnikom in kuhanim jajcem.
Prigrizki: Banana, pest orehov ali nemasten jogurt.

Tretji dan


Zajtrk: Smuti iz nemastnega mleka, češenj in lanenega semena.
Kosilo: Polnozrnate testenine s pestom in pečeno cvetačo.
Večerja: Pečen piščanec s kuhano špinačo in krompirjem.
Prigrizki: hruška, pest lešnikov ali nemasten kefir.

Pomembna tudi prava hidracija

Ne pozabite na dobro hidracijo, s čimer prav tako iz organizma odstranite povečane količine sečne kisline. Zaužijte najmanj osem kozarcev navadne vode dnevno, v kar največji meri pa omejite alkohol in zelo sladke pijače.

češnjev sok.jpg
Profimedia
Odličen, nadvse zdrav osvežilni napitek dobimo, ko 100-odstotni češnjev sok razredčimo z vodo.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.