Sadež za poletno postavo, dobro srce in urejeno prebavo
V domačih sadovnjakih že lahko zobamo prve češnje. Ta okusen in sladek sadež pozne pomladi vsebuje kopico zdravilnih lastnosti.

Češnje so zagotovo nepogrešljive sopotnice pomladnih dobrot in razvad, ko nas narava bogato obdari in preseneti s prvimi plodovi. Nedvomno ne moremo mimo dejstva, da so dober vir vitaminov, bogate so z antioksidanti in drugimi koristnimi sestavinami. Vsebujejo vitamin C, a ne toliko kot jagode, poleg tega pa vitamine A, B1, B2 in B6 ter minerale, železo in fosfor, bioflavonoide, elagično kislino, antocianine in melatonin.
Vrste češenj
Češnja je plod rodu Prunus. Obstajata dve znani vrsti češenj. Med njimi so vrste, ki izvirajo iz Prunus avium (sladke ali divje češnje), in tiste, ki izvirajo iz Prunus cerasus (višnje). Te užitne češnje odlikujejo cvetni grozdi in gladko sadje. Izvirajo iz predelov severne poloble, dve vrsti iz Amerike, tri iz Evrope in ostale iz Azije. Pri nas so najpogostejše in najbolj iskane hrustavke, ki nas navdušujejo s čvrstim in sladkim mesom.
S skodelico sadja do zdravja
Sveže češnje iz domačega sadja bodo hitro odpravile telesno in dušeno izčrpanost, medtem ko bodo kisle češnje in višnje pripomogle k boljšemu razpoloženju. Uživanje dobro vpliva tudi na preprečevanje bolezni srca in rakavih obolenj. V češnjah je kercetin, ki ima protirakave učinke in pomaga pri preprečevanju bolezni srca. Antocianini blokirajo vnetne encime in tako lajšajo bolečine. Strokovna študija, ki jo je izvedlo združenje ameriških kemikov, je pokazala, da lahko 20 češenj na dan ublaži bolečino podobno kot zdravila za lajšanje bolečin.

Malo kalorij, obilo vlaknin
Češnje so najprimernejše živilo tudi za prebavo. Imajo malo kalorij in maščob ter obilo vlaknin in nizek glikemični indeks. Glikemični indeks živila razvršča glede na to, kako zaužitje določenega živila vpliva na dvig krvnega sladkorja. Višji glikemični indeks pomeni večji dvig sladkorja v krvi.
Zmanjšujejo možnost napada putike
Putika ali vnetni revmatizem se pojavi, kadar se odpadni produkt, imenovan sečna kislina, kristalizira v sklepih in povzroča strahotno bolečino in zatekanje. Raziskava, med katero so pacienti s putiko dva dni jedli češnje, tako sveže kot sok, je pokazala, da so češnje za 35 odstotkov zmanjšale možnost napada putike v primerjavi s tistimi, ki češenj niso jedli.

Za zdrave kosti in mirnost
To super sadje poleg omenjenih mineralov vsebuje tudi kalcij, baker in magnezij, ki so nujno potrebni za ohranjanje kostne mase, s tem pa bomo na naraven način preprečili pojav osteoporoze. Češnje imajo še eno pozitivno lastnost. V telesu dvignejo raven melatonina in pozitivno delujejo na nevrone v možganih, pomirjajo živčni sistem ter pripomorejo k boljšemu spancu. Obenem bodo pripomogle k uravnoteženju hormonov, odpravile viške stresa, razdražljivost in glavobol.
Kaj pa peclji?
Pri češnjah ni zdrav le sadež, temveč tudi pecelj. Pecelj je bogat s tanini, grenkimi snovmi, organskimi kislinami, flavonoidi, sladkorji in minerali, zato so jih že od nekdaj uporabljali za pripravo čajev, ki spodbujajo izločanje vode ter topljenje kamnov iz ledvic in sečnega mehurja. Iz njih lahko pripravite čaj za lajše izločanje urina pri pojavu ledvičnih kamnov: litru vrele vode dodajte pest pecljev, kuhajte dve minuti in pustite odstati 15 minut. Čaj precedite in ga pijte po požirkih skozi ves dan.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se