Olje, ki je dobro za srce, je tudi odlično za kuhanje
Vrsta olja, ki je pogosto spregledana, je bogata s hranili in prinaša množico koristi za vaše srce, oči, možgane (in več), ki podpirajo zdravo staranje.

Če še niste uganili, govorimo o avokadovem olju. Strokovnjaki pojasnjujejo prednosti avokadovega olja, zakaj je to odlična možnost za kuhanje in kako je povezano z dolgoživostjo.
Dobro je za vaše srce
Avokadovo olje vsebuje veliko za srce zdravih maščob. »Mononenasičene maščobe v avokadovem olju so bile povezane z zmanjšanjem slabega holesterola in povečanjem dobrega holesterola,« pravi Katie Dodd, dietetičarka, ki dela s starejšimi odraslimi.
Primer: majhna študija je pokazala, da je zamenjava avokadovega olja za maslo izboljšala skupni holesterol, holesterol LDL, ravni trigliceridov in inzulina, glede na pregled iz junija 2019 v publikaciji Molecules.
Poleg tega mononenasičene maščobe v avokadovem olju, ki ščitijo srce, pomagajo nadzorovati krvni tlak, pravi Jennifer Bruning, dietetičarka s strokovnim znanjem o prehrani za starejše odrasle in tiskovna predstavnica Akademije za prehrano in dietetiko.
In kot vemo, lahko zdravo srce podaljša življenjsko dobo ter podaljša kakovost življenja.
Pomaga v boju proti prostim radikalom
»Avokadovo olje je bogato z antioksidanti, ki pomagajo nevtralizirati proste radikale in preprečujejo, da bi povzročili škodljiva vnetja,« pravi Bruningova.

Pravzaprav je študija iz junija 2019 v Molecules opazila tudi zmanjšanje C-reaktivnega proteina (CRP) in interlevkina-6, dveh označevalcev vnetja. To je še posebno pomembno za dolgoživost, saj kronično vnetje povzroči številne bolezni, kot so bolezni srca in možganska kap, rak, sladkorna bolezen, debelost itd.
Spodbuja zdravje oči
Avokadovo olje je bogato s karotenoidom (ali pigmentom), imenovanim lutein, ki ima protivnetne in antioksidativne lastnosti. In lutein je povezan z zdravjem oči.
Majhna študija iz avgusta 2017 v Nutrients je pokazala, da se je starejšim odraslim, ki so jedli avokado na dan šest mesecev, raven luteina v očeh povečala za 25 odstotkov.
Ko se približujete svojim zlatim letom, je varovanje zdravja oči odločilnega pomena, saj starost prinaša povečano tveganje za nekatere očesne bolezni.
Podpira zdravje možganov
Avokadovo olje je tudi čudovito za jasne misli. Še enkrat, zasluge imajo zdrave maščobe v sadju.
To je zato, ker enkrat nenasičene maščobe podpirajo zdrav pretok krvi, pravi Bruningova. Kri pa oskrbuje možgane s kisikom in hranili, ki jih potrebujejo za optimalno delovanje.
Še več, znano je tudi, da antioksidanti pomagajo zaščititi možgane pred oksidativnim stresom. Pravzaprav je študija iz avgusta 2017 v Nutrients ugotovila, da uživanje avokada poveča raven luteina v možganih, kar vodi do izboljšav kognitivnih funkcij (vključno z delovnim spominom in sposobnostmi reševanja problemov) pri odraslih, starejših od 50 let.
Poveča absorpcijo pomembnih hranil
Zdrave maščobe v avokadovem olju tudi vašemu telesu omogočajo, da bolje absorbira druga pomembna hranila. »Maščoba pomaga pri absorpciji v maščobi topnih vitaminov, vključno z vitamini A, D, E in K,« pravi Bruningova, »in karotenoidi, podobno kot lutein, se bolje absorbirajo skupaj s prehransko maščobo.«
In več hranilnih snovi telo sprejme, bolj zdravo bo.

Segrevamo ga lahko do visoke temperature
»Avokadovo olje lahko segrevamo do 270 stopinj Celzija, kar je višje od večine rastlinskih olj, vključno z olivnim oljem,« pravi Dodd.
To pomeni, da se do te temperature ne proizvajajo strupeni hlapi in prosti radikali. Pri tej temperaturi začne olje goreti in oksidirati. Ko se olje začne kaditi, se molekule maščobe razgradijo in sproščajo glicerol ter proste maščobne kisline. »Ne samo da lahko hrana postane grenka, ampak nastanejo oksidativni stranski produkti, ko se glicerol razgradi, kar lahko škoduje vašemu zdravju,« pojasnjuje.
Preberite tudi:
- 10 najbogatejših živil, ki jih morate uvrstiti v svoj jedilnik
- Detox dieta: Kako po praznikih učinkovito očistiti telo
- Katera živila so bogata z magnezijem?
Katero avokadovo olje je najboljše?
- Ekstra deviško. Ekstra deviško avokadovo olje je iz visokokakovostnega sadja, ekstrahiranega pri nizki temperaturi brez kemičnih topil. Navadno je značilne zelene barve, kar pomeni, da verjetno vsebuje več karotenoidov (beri: dodatnih antioksidantov).
- Deviško. Deviško avokadovo olje je iz nekoliko manj popolnega sadja (vendar se predeluje podobno kot ekstra deviško).
- Čisto. Čistega avokadovega olja ne določa kakovost sadja, ampak je razbarvano, odišavljeno in mehkega okusa.
Kljub temu z vidika maščobnih kislin ne bi smelo biti velike razlike med različnimi vrstami avokadovega olja. Vsa so koristna za zdravje, zato eksperimentirajte z različnimi vrstami avokadovega olja in odkrijte svoje najljubše olje.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se