
Katičeva ajdova moka ne pomeni posebnega tveganja za zdravje

##IMAGE-2221564##
Zdravstvena inšpekcija je v ajdovi moki z datumom uporabnosti najmanj do 4.9.2008, ki so jo prodajali v Mlinu Katič v Veliki vasi pri Krškem, ugotovila preseženo vsebnost svinca, zato so jo izločili iz prodaje. Ajda naj bi bila uvožena iz Avstrije. Kot nam je povedala vodja območnega zdravstvenega zdravstvenega inšpektorata v Novem mestu Eda Sotošek, je bila ugotovljena vsebnost svinca 0,52 mg/kg, mejna vrednost za žita pa je 0,2 mg/kg, presežena vsebnost je bila torej 0,32 mg na kg, zato so prepovedali prodajo te moke. V Mlinu Katič so jo umaknili s prodajnih polic, vsi, ki so to moko kupili, pa jo lahko vrnejo v njihovo trgovino, kjer jim jo bodo zamenjali.
Zanimalo nas je tudi, kaj to pomeni za zdravje ljudi, saj je kdo od kupcev kontaminirano ajdovo moko že lahko uporabil v prehrani. Jona Repe z Inštituta za varovanje zdravja pravi, da posebnega tveganja za zdravje ljudi ni, čeprav je vsebnost svinca presežena za več kot 100 odstotkov, saj jedi iz ajdove moke nimamo pogosto na jedilniku. Bolj zaskrbljujoče in nevarno za zdravje bi bilo, če bi preseženo vsebnost svinca našli v pšenični moki, ki jo poleg kruha uživamo še v različnih drugih jedeh vsak dan. Mejne vrednosti so v za isto snov v različnih živilih različne. Tako je mejna vrednost za svinec pri žitih 0,2 mg/kg, za školjke pa na primer 1,5 mg/kg, ali pri kapusnicah samo 0,1 mg/kg. Odvisno je torej, koliko določenega živila zaužijemo, pa tudi, ali jedo otroci ali odrasli. Potrebno je namreč vedeti, da se te snovi v telesu kopičijo, kar pa seveda lahko ogrozi naše zdravje.
Dodala je še, da po njenem vedenju ajda ni zrasla v Avstriji ampak na Kitajskem, kjer je v tleh več težkih kovin.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
9 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti