Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Robida
Čas branja 6 min.

Zdravilna in dostopna rastlina brez škodljivih učinkov


Metka McCully Žigon/Revija Jana
6. 4. 2025, 14.45
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Robida je bila nekoč v ljudskem zdravilstvu zelo cenjena, potem pa smo nanjo čisto pozabili.

robide
Profimedia
Robido je cenil že grški zdravnik Dioskur, priporočal jo je za zdravljenje dlesni, ran in hemoroidov.

Vsakič znova sem očarana nad modrostjo in radodarnostjo narave. Drago kupujemo zdravila, ki večinoma malo koristijo in hkrati škodujejo. Na dosegu roke in čisto brezplačno pa nam narava ponuja pravo zakladnico zdravilnih in hranilnih snovi, ki jih moramo le nabrati in uporabiti. Še posaditi jih ni treba.

Robida, na primer, zrase sama od sebe. V ljudskem zdravilstvu je bila zelo cenjena, potem pa smo nanjo čisto pozabili. In je sedaj le še nadležen plevel, ki ga moramo na vsak način izkoreniniti, uničiti. A vendar nam jeseni daje okusne in zdrave plodove – robidnice, spomladi lahko naberemo njene mlade vršičke in liste za čaj, korenine pa nabiramo jeseni in pozimi, saj so prav tako zdravilne.

Robido je cenil že grški zdravnik Dioskur, priporočal jo je za zdravljenje dlesni, ran in hemoroidov. Cenila jo je tudi srednjeveška zdravilka Hildegarda iz Bingna, in sicer je z robidovim čajem zdravila migreno, glavobol ter kašelj. Znani francoski zeliščar Maurice Messegue pa z njo pomaga pri vnetem grlu, hripavosti, vnetih dlesnih.

Ker je sedaj čas za nabiranje mladih robidovih poganjkov in listov, se bom v tem prispevku osredotočila le nanje, o plodovih pa kdaj drugič, ko bo čas zanje.

Zdravilo

Listi robide so znano ljudsko zdravilo. Znižujejo krvni sladkor, blažijo črevesna vnetja, celijo rane, pospešujejo presnovo in čistijo kri. Poživljajo in so kot nalašč za spomladansko razstrupljanje. Pojdite na sprehod po travniku in ob obronku gozda ter si naberite regrata, kopriv in mladih robidovih listov. Dokler je to še dovoljeno in ni obdavčeno. Pripravite si okusen in brezplačen razstrupljevalni čaj, ki je, če ga redno pijemo, učinkovit in koristen za več kot eno stvar.

robide
Profimedia
Listi robide so znano ljudsko zdravilo. Poživljajo in so kot nalašč za spomladansko razstrupljanje.

Razstrupljevalne zdravilne mešanice z robidovimi listi

Spomladi se »detoks maniji« ne moremo izogniti. Ne vem, ali je to res nuja, ali moda, ali morda le propaganda … Če naberete robidove liste in si iz njih pripravite čaj ter ga sedaj, spomladi, redno pijete 3–6 tednov, bo učinek enako dober. Naslednja mešanica čisti kri, poživlja in ugodno vpliva na prebavila.

Sestavine:

  • 100 g robidovih listov
  • 100 g koprivnih listov
  • 50 g bezgovih listov
  • 50 g regratovih korenin  (lahko tudi listov)

Priprava:

Eno čajno žličko mešanice prelijemo s  skodelico vrele vode. Pijemo čez dan, 2–3 skodelice, po požirkih.

Preberite tudi:

Poparek iz robidovih listov proti driski in črevesnemu vnetju

Sestavine:

  • 1 žlica zdrobljenih, suhih listov robide
  • ½ l vrele vode

Priprava:

Posušene in zdrobljene robidove liste prelijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in po 10 minutah precedimo. Pijemo zjutraj in zvečer.

Pomaga pri črevesnem vnetju in driski. Čaj lahko naredimo tudi iz svežih listov, ki jih na drobno narežemo in prelijemo z vrelo vodo. Ta poparek koristi tudi koži. Z rednim pitjem se bomo znebili izpuščajev in kožnih lis.

Robidova voda proti težavam v ustni votlini

Robida pomaga tudi pri aftah, oteklih dlesnih, vnetem grlu.

Sestavine:

  • 1–2 žlici suhih ali svežih robidovih poganjkov in listov
  • 1 skodelica vode

Priprava:

Zvečer prelijemo narezane robidove liste s hladno vodo. Zjutraj precedimo, otisnemo in uporabimo za grgranje pri vnetem grlu ali za izplakovanje ustne votline, če imamo afte ali vnete dlesni.

robidov čaj, robide
Profimedia
Robidov čaj skrbno precedimo skozi gosto cedilo, da nam ne bi ušel kakšen trnček.

Dišeča in okusna je tudi naslednja mešanica

Sestavine:

  • 10 skodelic malinovih listov
  • 2  skodelici robidovih listov
  • 5 skodelic listov divjih jagod
  • 1 skodelica brinovih jagod

Priprava:

Liste posušimo in zdrobimo ali na drobno zrežemo. Brinove jagode stremo. Vse skupaj zmešamo in shranimo v primerno posodo.

1 žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo namakati 10–15 minut, nato precedimo in po želji osladkamo z medom.

Sodobna znanost ugotavlja, da robida zavira rast tumorjev in rakavega tkiva. Varuje pred prostimi radikali (tako listi, poganjki kot plodovi). Preprečuje nastajanje krvnih strdkov ter krepi srce in ožilje. Čisti in krepi stene krvnih kapilar. Uravnava izločanje inzulina in znižuje krvni sladkor. Učinkuje proti bakterijam, glivicam. Z njo si pomagamo pri bolečem grlu in angini – grgramo in pijemo čaj. Pomaga tudi pri kašlju, hripavosti in zamašenih dihalnih poteh.

Čaj iz robidovih listov priporočajo tudi bodočim mamicam, saj mehča porodne poti in s tem olajša porod. Lahko ga damo tudi dojenčkom, če imajo drisko.

Korenine robide pomagajo pri drobljenju ledvičnih kamnov. Zavremo jih v vinu, nato precedimo in po požirkih pijemo večkrat na dan.

Prehrana

Vsi poznamo robidnice in smo se že sladkali z njimi. Zelo so okusne in  tudi zdrave. Iz njih pripravljamo sladice, marmelade in likerje. Vemo, da vsebujejo veliko vitamina C, vendar ga mladi robidovi poganjki in listi vsebujejo celo štirikrat več kot plodovi.

Okusni čaj iz fermentiranih robidovih listov

Robidov čaj pijemo pri zgoraj naštetih težavah, lahko pa tudi kar tako, za užitek in žejo. Če robidove liste fermentiramo, ima čaj še posebno prijetno aromo in ga po okusu ter aromi primerjajo s pravim čajem. Robidov čaj si brez skrbi lahko privoščimo tudi popoldne, saj ne vsebuje kofeina. Je okusen in nas bo poživil, hkrati pa nam ne bo kratil spanca.

Priprava fermentiranega robidovega čaja

Naberemo mlade robidove liste in poganjke. Damo jih na kup, v senčen prostor. Sama jih pokrijem še s kuhinjsko krpo. Tako jih pustimo tri dni, ne več, da ne bi začeli plesneti. Po treh dneh liste razgrnemo na tanko in jih na hitro posušimo. Zaradi kemijskih sprememb v listih dobi čaj prijeten aromatičen vonj in okus.

robide, kuhanje
Profimedia
S sladkimi robidami pripravljamo sladice, marmelade in likerje.

Robidovi poganjki v kisu

Ker je robida tako zdravilna rastlina, jo poskusimo uporabljati in uživati čim bolj redno. Sedaj, ko je vsepovsod obilje mladih vršičkov in poganjkov, jih naberimo in prelijmo s kisom. Najboljši je jabolčni ali dober domač vinski kis. Namakamo vsaj mesec dni, nato precedimo in uporabljamo vsakodnevno na solatah.

Skutni namaz z robido

Nabiramo le vršičke in mlade liste, ki še nimajo trnčkov. Operemo, na drobno narežemo in zmešamo s skuto. Posolimo, popopramo in dodamo kakšno žlico kakovostnega hladno stisnjenega olja (bučno, olivno, konopljino …). Če želimo, lahko stisnemo zraven še malce limoninega soka. Dobro premešamo in namažemo na kruh. Okusna in zdrava malica je narejena, kot bi trenil.

Seveda pa podoben namaz pripravimo lahko s kombiniranjem še drugih pomladnih divjih rastlin – česnovko, regratom, trpotcem, koprivami, hmeljevimi vršički, grenkuljico …

Sveži, mladi listi robide so rahlo sladkega okusa in jih lahko v manjših količinah dodamo zeleni solati, juham ali drugim jedem.

Kozmetika

Že v antiki so robidove liste uporabljali za zdravljenje ran. Iz njih pripravimo poparek za kopel. Kožo bo poživil in odpravil lise.

Za zdravljenje kožnih razjed in ranic sveže robidove liste in mlade poganjke zrežemo ter pomečkamo. Položimo jih direktno na prizadeto mesto, prekrijemo z gazo in ovijemo s povojem. Pustimo učinkovati do pol ure in nato po potrebi vsak dan ponovimo enkrat ali dvakrat. Iz listov lahko pripravimo tudi poživljajoč tonik za obraz.

nega kože, obraz, čiščenje obraza
Profimedia
Robidov tonik bo osvežil in poživil kožo.

Robidov tonik za lepo kožo

Sestavine:

  • prgišče svežih ali suhih robidovih listov
  • 1 skodelica vode
  • 1 žlička glicerina
  • 1 žlica gela aloje vere
  • 3–6 kapljic najljubših eteričnih olj (lahko jih tudi izpustite)

Priprava:

Vodo zavrite in z njo prelijte liste robide. Pustite, da se ohladi, nato precedite. Dodajte glicerin, gel aloje vere in po želji še kakšno kapljo eteričnega olja (vrtnica, sivka, geranija, rožni les …).

Nalijte v primerno stekleničko in pretresite. Hranite v hladilniku. Zdrži en teden. Če želite obstojnejši tonik, lahko dodate konzervans, na primer cosgard, sicer pa si pripravite vsak teden nov tonik.

Gospodinjstvo

Mladi poganjki robide so naravno barvilo. Volno in bombaž obarvajo svetlo rjavo.

Vrt

Robida zraste kar sama. Na vrtu pa lahko gojimo robido brez trnja, ki ima večje in skoraj tako okusne plodove kot divja. Tudi ta je enako zdravilna.

Opozorilo

Robida je zdravilna rastlina brez škodljivih učinkov. Robidov čaj lahko pijejo tudi dojenčki. Le kdor je zaprt, naj se mu raje odpove, ker rahlo zapira in ga uporabljamo pri driskah.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.