© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
E.coli
Čas branja 2 min.

Okužba z E.coli: prepoznajte prve znake in se pravočasno zaščitite


K.C.
21. 7. 2025, 12.54
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Okužba z bakterijo E. coli je nevarna, še posebej pri otrocih in starejših, saj lahko med drugim vodi v odpoved ledvic in tudi smrt.

trebuh, bolečina.jpg
Profimedia
Bakterija E. coli je lahko nevarna, če v telo vstopi prek okužene hrane ali vode – pravilna higiena in toplotna obdelava sta ključni za zaščito.

Escherichia coli, krajše E. coli, je bakterija, ki naravno živi v črevesju ljudi in živali. Večina sevov je neškodljivih in celo koristnih, saj pomagajo pri prebavi. Vendar nekateri patogeni sevi povzročajo resne okužbe prebavil, ki lahko vodijo do zapletov, kot je hemolitično-uremični sindrom – nevarno stanje, ki lahko poškoduje ledvice.

Nevarni sevi E. coli

Najbolj znan in nevaren sev je E. coli O157:H7, ki proizvaja šiga toksin. Okužba z njim lahko povzroči hude trebušne krče, krvavo drisko in odpoved ledvic, zlasti pri otrocih. Med druge nevarne seve sodita še povzročitelj večjih izbruhov v Evropi E. coli O104:H4 in enterotoksigena E. coli, krajše ETEC, pogost vzrok tako imenovane potovalne driske.

ecoli
Profimedia
E. coli je pogosta bakterija, ki naravno živi v črevesju ljudi in živali, a je lahko tudi zelo nevarna.

Kdaj se najpogosteje zgodi okužba?

Inkubacijska doba je običajno 1–10 dni, najpogosteje 3–4 dni. Do okužbe pogosteje prihaja poleti in zgodaj jeseni, ko so temperature višje in je hrana bolj izpostavljena kvarjenju.

Vzroki za okužbo z bakterijo E.coli

  • Uživanje premalo pečenega mesa (zlasti govedine oziroma mletega mesa)
  • Nepasterizirano mleko ali sokovi
  • Kontaminirana voda
  • Nepravilna oziroma nezadostna higiena rok
  • Stik z živalmi na kmetijah ali v vrtcih, ko so otroci v neposrednem stiku z živalmi, kar lahko ob pomanjkljivi higieni predstavlja večje tveganje za okužbo.
ecoli
Profimedia
Med glavnimi vzroki za okužbo je uživanje premalo pečenega mesa, predvsem govedine.

Kdo je najbolj ogrožen

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so najbolj ogroženi:

  • Otroci, mlajši od 5 let,
  • Starejši odrasli (stari 65 in več),
  • Osebe z oslabljenim imunskim sistemom,
  • Bolniki v ruralnem okolju ali v razvitih državah z intenzivno živinorejo.
  • Prebivalci v gosteje poseljenih okoljih z nižjo higiensko infrastrukturo.

Simptomi okužbe z E. coli

Simptomi se običajno pojavijo v nekaj dneh po izpostavitvi in vključujejo


hude trebušne bolečine, krvavo ali vodeno drisko, dehidracijo, slabost in včasih tudi bruhanje ter rahlo vročino.

ecoli
Profimedia
Glavni simptomi okužbe z bakterijo E.coli so hude trebušne bolečine in krvava ali vodena driska.

Zdravljenje in tveganja

V večini primerov okužba izzveni sama v 5–7 dneh. Pomembno je nadomeščanje tekočine in elektrolitov. Antibiotiki niso priporočljivi, saj lahko po podatkih klinike Mayo povečajo tveganje za odpoved ledvic. V hujših primerih je nujna hospitalizacija. Zdravniška pomoč je nujna pri krvavi driski, kadar simptomi trajajo več kot 3 dni, ob znakih dehidracije, kot so suha usta, temen urin in omotičnost, ter ob zmanjšanem uriniranju ali pri spremenjenem obnašanju pri otrocih.

ecoli
Profimedia
Glavni ključ do preprečevanja okužbe sta higiena rok in pranje živil v neoporečni vodi.

Kako preprečiti okužbo z E.coli

V preprečevanje okužbe z bakterijo E.coli sodijo: 

  • Temeljito kuhanje oziroma pečenje mesa (v sredici na vsaj 71 stopinjah Celzija),
  • Umivanje rok pred jedjo in po stiku z živalmi,
  • Pitje preverjeno varne vode, prekuhane ali filtrirane,
  • Pranje sadja in zelenjave,
  • Izogibanje surovemu mleku.
ecoli
Profimedia
Nepasterizirani sokovi so lahko prav tako izvor okužbe, ker niso toplotno obdelani.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.