Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Kislica
Čas branja 2 min.

Izredno zdravilno rastlino najdemo že na travnikih


Uredništvo
25. 4. 2025, 19.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Med sprehodom po travniku bomo zagotovo opazili tudi kislico, ki velja za zelenjavo in zdravilno rastlino. Oboževali smo jo kot otroci ...

kislica.jpg
Arhiv
Cvetovi oziroma semena so odlično sredstvo proti driski in pri lajšanju prebavnih motenj.

Na sprehodu po travniku najdemo različne vrte kislic, a le ena je tista, ki jo običajno utrgamo in med potjo prežvečimo. Tista, ki požene dolga stebla z rdečimi cvetovi. Govorimo o navadni kislici, ki ji botaniki pripisujejo tudi precej zdravilnih lastnosti. Kislico so poznali že Rimljani, ki so jo uporabljali kot zelenjavo in kot zdravilno rastlino. Sebastian Kneipp je zapisal, da kislica ni le zdravilo, temveč tudi hrana, ki čisti in izboljša kri. Semena so nekoč uporabljali za zdravljenje obolelih jeter, žolčnih poti, črevesja in kože.

Priljubljena zelenjava

Kislica je tako v Evropi kot Aziji veljala za priljubljeno zelenjavo. Njen okus, ko jo svežo prežvečimo na sprehodu po travniku, nas hitro odžeja in spodbudi, da utrgamo še eno. Kislico običajno uporabljamo presno in z njo oplemenitimo solate. Lahko pa jo uporabimo za pripravo omak ali jo pripravimo podobno kot špinačo, dodamo juham ali drugim zelenjavnim jedem. Omaka iz kislic velja za francosko specialiteto. Več kot odlično se poda k skuti. Iz nje lahko pripravite različne namaze ali pa jo uporabite kot nadev za slane zavitke.

kislica.jpg
Profimedia
Ne le zdravilo, temveč tudi hrana, ki čisti in izboljša kri.

Pri uživanju naj velja načelo zmernosti

Z uživanjem kislice ne smemo pretiravati, temveč moramo upoštevati načelo zmernosti. Podobno kot rabarbara vsebuje veliko oksalne kisline, zato jo uživamo občasno in nikoli daljše časovno obdobje. Za presnovo namreč potrebuje kalcij, ki ga črpa iz telesa. Največ previdnosti pri uživanju moramo nameniti tistim, ki imajo težave z ledvičnimi kamni.

Preberite tudi:

Dober vir železa in vitamina C

Spomladi se kislici nikar ne odpovejte, saj vsebuje veliko organsko topnega železa, pa tudi vitamina C, s katerim bomo okrepili svoje telo. Z zmečkanimi listi lahko tudi masiramo vnete dlesni ali jih žvečimo. Uživanje kislice bo pomagalo tudi pri številnih vnetjih kože. Pomaga pri cenjenju ran, zdravi in odpravlja akne ter lišaje.

ZR maj 19 - unichem.JPG
Klub Gaia
Kislico lahko zasadite tudi na domač vrt.

Kislica ima sposobnost, da čisti in krepi organizem, ga pomirja, osvežuje ter zunanje polepša. Odličen vpliv ima pri prehladnih obolenjih, sok pa se dobro obnese pri izpiranju in mazanju obolelih mest. Semena kislice so odlično sredstvo proti driski, lajšanju prebavnih motenj in bolečin v trebuhu.  

Čaj in sok, ki očistita

Čaj iz kislice lahko pripravimo kot poparek, a za to moramo kislico posušiti. Za pripravo potrebujemo dve žlici posušenega zelišča, ki ga prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo največ 15 minut. Nato precedimo. Uživamo do dve skodelici čaja na dan za urejanje prebave, pri povišani telesni temperaturi in krepitvi imunskega sistema. Čaj lahko uporabljamo tudi zunanje, za umivanje in čiščenje kože ter pri vnetjih.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.